Туроператори искат да се въведе законов механизъм за защита на

...
Туроператори искат да се въведе законов механизъм за защита на
Коментари Харесай

Туроператори искат и авиокомпаниите да имат застраховки срещу фалит

Туроператори желаят да се вкара законов механизъм за отбрана на пасажери при банкрут на самолетни компании. Поводът е преустановяването на активността на три превозвача – " Еър Берлин " (Air Berlin), " Монарх Еърлайнс " (Monarch Airlines) и НИКИ (NIKI) в последните три месеца, оставяйки хиляди пасажери зад граница и без действителна вероятност за възмездяване на неизползваните билети. За това приканиха от Асоциацията на българските туроператори и туристически организации (АБТТА).

След неочакваното си оповестяване на неплатежоспособност " Монарх Еърлайнс " остави над 110 000 пасажери зад граница и още 750 000 души, които няма да могат осъществят предплатените си s пътувания.

При " Еър Берлин " минимум 180 000 клиенти нямат късмет за погашение обезщетение за анулираните полети, показват от АБТТА.

Около 410 000 пасажери са наранени от прекратяването на интервенциите на самолетната компания НИКИ през декември 2017 година Резервациите, направени през туристически сътрудници, са към 210 000, а още към 200 000 са непосредствено закупени билети, които няма да бъдат употребявани, нито ще бъдат обезщетени.

Така общо, над един милион пасажери са ощетени от банкрута единствено на трите банкрутирали авиопревозвачи, показват от АБТТА.

Европейската комисия обобщава в отчетите си от 2011 година и 2013 г, че делът на пасажерите, наранени от банкрут на самолетни компании, нормално е дребен, само че въздействието върху тези пасажери е значително.

В същото време и с причините, че Регламент 261/2004 обезпечава правната рамка за оказване на помощ на пасажерите при положение на неплатежоспособност на самолетна компания, а Регламент (ЕО) № 1008/2008 регламентира лицензионния контрол на въздушните превозвачи на територията на Европейски Съюз, Европейска комисия прави извод, че няма потребност от нови законодателни начинания в бранша, припомнят от АБТТА.

Според организацията обаче обстоятелствата разкриват друга обстановка.

Пътниците на " Монарх " и НИКИ, чиито самолетни билети не са били част от пакетно пътешестване (т. нар. seat–only пътници) не са получили никакво обезщетение за своите неизползвани билети, а макар проведеното последователно прекратяване на активността, пасажерите на " Ейр Берлин " също не са могли да възстановят изгорелите поради анулирани полети билети.

Рекордният брой на банкрути през 2017 година още един път удостоверява обстоятелството, че финансовата непоклатимост даже на огромни самолетни компании не е обезпечена. Процесът на по-нататъшна консолидация, предстоящ на европейския авиационен пазар, изисква самолетните компании да предложат безотлагателни и съответни финансови гаранции за неплатежоспособност, каквито се дават от туроператорите и туристическите сътрудници.

Според организацията въздушният пазар е застрашен от дестабилизация и нелоялна конкуренция поради разликата сред отговорностите на туристическите сътрудници и неналичието на отговорности на самолетните компании.

АБТТА приканва виновните органи незабавно да разработят характерно законодателство, въвеждащо наложителна и ефикасна отбрана на европейските пасажери против банкрут на самолетни компании, която да покрива както самолетни компании от Европейски Съюз, по този начин и превозвачи отвън Общността във връзка с продавани в границите на Европейски Съюз билети, и чиято стойност да бъде включена в цената на самолетния билет.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР