Туроператори и турагенти излязоха на митинг пред Народното събрание. Те

...
Туроператори и турагенти излязоха на митинг пред Народното събрание. Те
Коментари Харесай

Туристическият бранш на протест: 10 млн. лв. помощ изобщо не им стигат

Туроператори и турагенти излязоха на протест пред Народното събрание. Те упорстват за незабавна помощ на бранш "Туризъм ", ясни и точни правила, по които ще бъдат подпомагани засегнатите от рецесията.

Протестиращите регистрират, че спадът на оборотите е сред 90 и 100%. Лято към този момент не се обрисува на хоризонта, до момента в който сме в епидемиологична конюнктура и с тези рестрикции по границите.

Браншът е в извънредно тежко положение и от месец март няма бизнес.

Недоволстващите регистрират, че множеството страни от Европейския съюз към този момент осигуриха нужните средства за ликвидност в сектора. Опасенията са, че България още веднъж ще останем от последните, а туризмът въпреки всичко бил доста значима част от българската стопанска система.

В понеделник бе оповестено, че туроператорите и туристическите сътрудници ще бъдат подкрепени с 10 милиона лв.. Те ще бъдат пренасочени от програмата "Иновации и конкурентоспособност ". Желаещите да се възползват от помощта ще подават искане в Министерството на туризма. Няма да имат опция да употребяват услугите на медиатори и консултанти. Могат да аплайват за подкрепяне в размер на не повече от 10% от приходите за миналата година. Очаква се мярката да обхване 3000 компании.

Според протестиращите обаче отпуснатите 10 милиона лв. са извънредно незадоволителни за оздравяването на бранша.

"Ние сме към 3000 компании – туроператори и турагенти. Тези 10 млн. въобще не стигат, с цел да се обезпечи нашата ликвидност или да спасим парите на клиентите ни. Тези пари са незадоволителни. Ние желаеме ясни критерии, по които ще се разпределят грантовите схеми, второ – в какви периоди. Първо ще получим тази дребна избавителна сума и какво плануват по-нататък, в какви периоди да се доближат сумите, които ние желаеме и са ни нужни, с цел да се избави секторът ", изясни Евгения Димова притежател на туроператорска организация, представена от "Дарик ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР