Туроператори, екскурзоводи и туристически агенти от обединение Бъдеще за туризма

...
Туроператори, екскурзоводи и туристически агенти от обединение Бъдеще за туризма
Коментари Харесай

Туроператори и екскурзоводи на митинг пред празния парламент. Искат диалог, не оставки

Туроператори, екскурзоводи и туристически сътрудници от обединяване " Бъдеще за туризма " излязоха на протест пред постройката на Народното събрание. Те упорстват за незабавна помощ на бранш " Туризъм ", ясни и точни правила, по които ще бъдат подпомагани засегнатите от рецесията, както и за по-голяма финансова поддръжка от страна на държавното управление. Вчера от Министерството на туризма се ангажираха, че 10 млн. лева ще бъдат пренасочени, само че съгласно хората от митинга тези средства са незадоволителни. Това не е митинг, подчертаха от сектора. Акцията е алегорична и по още една причина - постройката на площад " Народно заседание " е празна и заключена, защото в края на предходната седвмица депутатите излязоха в едномесечна лятна почивка. А от началото на новия политически сезон те към този момент ще заседават в някогашния Партиен дом.

" Тези 10 млн. не са задоволителни за нашия отрасъл. Ние сме към 4000 лицензирани организации и де факто, в случай че се раздели тази сума, се получава към 2500 лева, които са извънредно незадоволителни да ни оказват помощ ", разяснява пред БНТ Валентина Николова, шеф на туристическа организация. 

" Ние, екскурзоводите имаме още по-сериозно съображение да сме неудовлетворени, тъй като обещанията идват и се трансферира топката сред министерството на туризма и министерството на обществената политика. И от двете места нямаме безусловно нищо съответно ", разяснява Ина Тонина от Асоциацията на екскурзоводите в България.  

" Около 3000 компании сме – туроператори и турагенти. Тези 10 млн. въобще не стигат, с цел да се обезпечи нашата ликвидност или да спасим парите на клиентите ни. Тези пари са незадоволителни. Искаме ясни критерии, по които ще се разпределят грантовите схеми, второ – в какви периоди. Първо ще получим тази дребна избавителна сума и какво плануват по-нататък, в какви периоди да се доближат сумите, които ние желаеме и са ни нужни, с цел да се избави секторът. Спадът на оборотите е сред 90 и 100%. Лято към този момент не се обрисува на хоризонта, до момента в който сме в епидемиологична конюнктура и с тези рестрикции по границите ", изясни пред Дарик Евгения Димова, собственик на туроператорска организация, и добави, че се надява, че Министерството на туризма ще разгласи критериите за кандидатстването за държавната помощ.

Емил Абазов от Обединение „ Бъдеще за туризма “ разяснява, че браншът е в извънредно тежко положение и от месец март на процедура нямат бизнес активност. " Пет месеца водехме договаряния, само че не получавахме никаква поддръжка. В последните дни, откакто имаме нов министър, в лицето на Марияна Николова, получаваме позитивни сигнали. Също по този начин през вчерашния ден получихме по този начин мечтаната среща с премиера Бойко Борисов, на която и той пое ангажимент. Повечето страни от Европейски Съюз към този момент осигуриха нужните средства за ликвидност в сектора - Ние още веднъж ще останем от последните, а да не забравяме, че туризмът е доста значима част от българската стопанска система ", акцентира Абазов.

Той разяснява, че тези 10 млн. в поддръжка на туризма са първата част от помощта на страната за бранша, и в случай че тя счита с това да се изчерпат напъните й, това няма по какъв начин да се случи. И добави, че техният протест не е политически и не желае оставки, а разговор с страната. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР