Туристическото дружество Осогово в Кюстендил е отличено като най-доброто за

...
Туристическото дружество Осогово в Кюстендил е отличено като най-доброто за
Коментари Харесай

Туристическото дружество „Осогово“ в Кюстендил е оценено като най-доброто за 2021-а

Туристическото сдружение " Осогово " в Кюстендил е отличено като най-хубавото за 2021 година, заяви секретарят му Силвия Михова. Тя уточни, че Управителният съвет на Българския туристически съюз /БТС/ е оценил Търговско дружество " Осогово " като най-хубаво сдружение с бази, което има голям брой качествени туристически прояви през миналата 2021 година Другото сдружение, получило приз за най-хубаво в страната, само че неразполагащо с бази, е варненското " Черноморски простори ", уточни Михова.

Секретарят на кюстендилското сдружение добави, че БТС е оценил цялостния принос през всичките години от съществуването на сдружение " Осогово ", с които то е асъдействало за сполучливото развиване на туризма, " съхранявайки заветите на Алеко Константинов и предавайки ги от потомство на потомство ".
Туристическото сдружение " Осогово " в Кюстендил е учредено през 1914 година и е едно от най-старите сдружения, учредено в България.

Целта му е основаването на условия за практикуване на туризма в другите му типове и форми, деен отдих измежду природата, развиване на ориентирането, алпинизма и спелеологията, колотуризъм, воден туризъм, екотуризъм, туристическа самоинициатива, привличане на повече младежи.
 Българска телеграфна агенция
Дружеството е притежател на две хижи, хотелски комплекс и ресторант, като всичките обекти са допустима изходна точка за нанагорнище на първенеца на Осоговската планина - връх Руен.

" Една от предпочитаните задания на сдружението е ориентирана към развиването на детския и училищен туризъм ", сподели Силвия Михова. Тя уточни, че Търговско дружество " Осогово " провежда походи и образования на деца от детски градини и учебни заведения. Инициатор е на състезания за рисунка, засаждане на дървета, разчистване на планината, както и скаутски лагери, надпревари.

" С присъединяване си в другите начинания, децата получават знания за планинарството като средство за физическо и духовно влияние, нужна екипировка, насочване в планината, работа с карта и компас, вървене по разнообразни планински терени, оцеляване и оказване на първа долекарска помощ. Дружеството взе участие в доста планове с възпитаници от всички учебни заведения, което покачва осведомеността на децата и младежите в проучването и опазването на биоразнообразието и застрашените типове в района.

Сред главните задания на сдружението са изработката на маркировка и обезопасяването на туристическите направления и пътеки, както и поддържането им. Дружеството взе участие и в направата на пътеводители, карти и табла, указващи маркираните пътеки и зони за отдих.

В събота - 22 януари, ще има зимен празник в местността Студен бунар в Осоговската планина. " Предвидени са доста изненади за дребни и огромни, нека да имаме и сняг ", сподели Михова. Празникът стартира след 9.00 часа. Общината в Кюстендил обезпечава автобусна линия до там, а децата ще употребяват превоза гратис.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР