Туристическият министър Николина Ангелкова обяснява идеите за регулации с нуждата

...
Туристическият министър Николина Ангелкова обяснява идеите за регулации с нуждата
Коментари Харесай

Министерство на споделените легла

Туристическият министър Николина Ангелкова изяснява концепциите за регулации с потребността от изсветляване на бранша

© Анелия Николова Още по тематиката
Мнения Daily: Защо борбата против икономикатата на шерването е обречена

И още: Искаме да знаем гинките; Кой се опасява от Лаура Кьовеши?
25 фев 2018
Държавата има три нови хрумвания да ви взима парите

Някои от по-важните тематики в новия брой на " Капитал "
23 фев 2018
Сделките с отдаване чартърен в Аirbnb в София порастват

Централната градска част е главният регион, в който се концентрират предлагането и търсенето на жилища
27 ное 2017
София 2018: Само с резервации

Градският туристически бизнес в София се готви за рекордна година
23 юни 2017 17% от българите са употребили услуги от споделената стопанска система.15 милиарда евро е делът на споделената стопанска система в настаняване в Европейски Съюз през 2015 г.Двадесет и осем милиарда евро. Това е цената на услугите в така наречен споделена стопанска система, осъществени през 2015 година съгласно изследване на РwC, поръчано от Европейска комисия. Тази стопанска система би могла да добави сред 160 и 572 милиарда евро към европейския Брутният вътрешен продукт до 2025 година Това е оптимистичната позиция. Песимистичната е, че секторите, които новите съперници " разбъркват ", няма да позволен толкоз елементарно смяна.

Една имитация на туристическия министър Николина Ангелкова преди две седмици даде поръчка за промени, които биха довели до разбърквания в този бизнес. По време на неофициална среща с министрите на туризма в Европейски Съюз, управлявана от българския министър, тя предложи да се работи по общоевропейско законодателство, което да задължи интернет платформите като booking.com и Airbnb.com да оферират единствено регистрирани места за настаняване по националното законодателство. След като концепцията й провокира вълна от неодобрение, Ангелкова посочи във фейсбук, че приказва за " осветляване на бизнеса и битка със сивата стопанска система, а не налагане на нови регулации и забрани ".

Де факто обаче, в случай че се вземат поради безусловно думите й, се приказва за напълно нова регулация, която би означавала всеки притежател на парцел, който желае да го предлага през платформата за краткосрочни наеми Airbnb, да мине през целия път на приемане и поддържане на категоризация, сходно на всички оператори в хотелиерството. Доста съперници на концепцията я разгледаха като опит да изтласка този бизнес от пазара.

Но до момента в който институциите вършат обречени опити да накарат новите бизнес модели да проработят по разпоредбите на старите, в действителност пропущат шанса да оказват помощ на обичайния бизнес да се приспособява към новата действителност.

Битката сред остарялото и новото

Тази концепция на Ангелкова е изненадваща. Тя напълно не кореспондира с апела на Европейска комисия от 2016 година страните членки да не не разрешават активността на фирмите от споделената стопанска система, както и да вършат разлика сред самостоятелните жители, които дават дадена услуга понякога, и такива, които се занимават професионално с дадена активност.

Същевременно тя е надалеч и от това, което доста държавни управления се пробват да създадат сега - да накарат участниците в сходни платформи да заплащат налог върху прихода, корпоративен налог и Данък добавена стойност. Но по-важното е, че сходни опити за строги регулации наподобяват обречени в свят, в който споделената стопанска система към този момент е трансформирала фундаментално метода, по който хората желаят да използват услуги.

" Българският метод е да бъде изхвърлена тази промишленост от пазара, вместо да се мисли върху компромисно решение ", счита Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система. По думите му в случай че се вкара обвързване всички притежатели на парцели, които ги оферират в платформи като Аirbnb, да се категоризират, това би довело до отлив на участници в тях.

Според представители на хотелиерския отрасъл моделът надали може да бъде изкоренен със законови средства най-малкото тъй като към този момент има основани цели общности от хора, които търсят сходен вид услуги. Емблематичен образец в това отношение е възбраната за активността на платформата за транспорти Uber в България, която Комисията за защита на конкуренцията наложи през 2015 година Макар тази компания да не оперира в страната (засега), очаквайки правосъдния излаз от обстановката, това напълно не спря хората да пътуват споделено. Доказателство са десетките групи в обществените мрежи, посредством които може да се откри транспорт до на процедура всички градове, както и изказванията на транспортни компании, че евентуално към 40-50% от пътуванията се правят по този метод. Едва ли този развой може да бъде спрян и с лансираната след това концепция ДАИ да има право да изисква сведения от пасажерите в колата дали са платили за пътуването.

Пред " Капитал " представител на сектора разяснява, че даже огромното предизвикателство в този момент пред онлайн платформите е по какъв начин да избегнат опцията клиентите непосредствено да договарят престоя си със притежатели на парцели, в които към този момент са били, в случай че още при първото посещаване има основан персонален контакт. Или казано с други думи - даже и да направиш мъчно наличието в платформата на притежател на апартамент по Черноморието, това напълно не значи, че той към този момент няма лоялни клиенти или няма да откри различен метод да се популяризира по сходство на споделените пътувания във фейсбук групите, с което да си обезпечи претовареност на парцела през лятото.

Расте, всичко пораства

Ангелкова не е уцелила нито целта, нито стрелата, само че България, несъмнено, не е единствената, която се бори с новото време. Още през 2016 година тогавашният началник на Световната туристическа организация към Организация на обединените нации Талеб Рифай заяви на конференция в София, че към този момент 75% от настаняванията в Барселона се правят през платформи като Airbnb. Испанският град стана един от многото, които желаеха ограничение на предлаганите парцели, с цел да спасят пазара на наеми, който нараства доста, както и с цел да контролират и осветлят по-добре бранша. Това обаче работи тук-там с изрядни сдружения на притежателите, ефикасни градски регулации и общински политики. България не е от тези места.

Според отчета на PwC от 28.1 милиарда eвро, на които възлиза споделената стопанска система, максимален дял има настаняването - 15.1 милиарда eвро. Очакванията са сумата да нарасне в пъти в средносрочен проект.

Макар до момента да не е правено проучване по какъв начин споделената стопанска система се отразява на България, оценките на туристическия отрасъл са, че през последните няколко години тя навлиза все по-ударно. Така да вземем за пример в booking.com участват близо 12 хиляди обекта от страната, като близо половината от тях са жилища и стаи за посетители. Подобен е казусът и с Airbnb, където към този момент има над 2 хиляди парцела, които се оферират единствено в София, при към 1500 към средата на предходната година. " Действително наклонността е да се употребяват от ден на ден тези канали ", разяснява Свидна Динева, шеф на туристическата организация Loyal Travel. По думите й увеличението на това предложение е право съразмерно на друга наклонност - експанзията на нискотарифните самолетни компании, довела по осезателен растеж на гостите, идващи за къси почивки в София и други градове. По разнообразни оценки на хотелиери бизнесът на " квартирите " държи към 10-15% от пазара в столицата при късите пътувания от чужденци, а темповете на повишаване са присъщи и за множеството от курортите в страната. По всяка възможност тази наклонност е годна и за метода, по който българските туристи избират да пътуват: съгласно данни на Евробарометър към 2016 година 17% от българите към този момент са употребили услуги от споделената стопанска система, което е съпоставимо със средноевропейското равнище и други страни, като Италия да вземем за пример.

Смяна на метода

Всъщност в случай че туристическото министерство в действителност желае да помогне на обичайния бизнес, по-скоро би трябвало да мисли за по-малко регулации, не повече. Така да вземем за пример сега туроператорските компании в България не могат да оферират места за настаняване на свои клиенти, които не са категоризирани, което автоматизирано им отрязва достъпа до споделената стопанска система, в случай че желаят да бъдат изрядни. Същевременно в други страни към този момент има обичайни туристически организации, които се пробват да развиват сходни лични платформи, пробвайки се да се включат в новата вълна.

Редица колоси в хотелиерството също направиха опити да влязат в споделената стопанска система през последната година. Така да вземем за пример групата Hayatt e измежду вложителите в платформата за настаняване OneFineStay, която работи по модела на Airbnb, само че се цели в туристи с по-високи бюджети. Впоследствие платформата бе добита от различен състезател в бранша - Accor Hotels, който влага още и в платформата Оаsis Collection.

Хотелската група Wyndham закупи през предходната година платформата LoveHomeSwap, посредством която може да се прави " замяна " на настаняване сред притежатели на частни парцели.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР