Туристическият бранш търси възможности за удължаване на престоя на сезонните

...
Туристическият бранш търси възможности за удължаване на престоя на сезонните
Коментари Харесай

Ставаме ли като западняците? В хотелите ни по морето пиколото – индиец, сервитьорът – украинец

Туристическият отрасъл търси благоприятни условия за удължение на престоя на сезонните задгранични служащи у нас. Засега срокът е 90 дни, а той е извънредно непълен, разяснява ръководителят на Съюза на притежателите " Слънчев бряг " Елена Иванова, написа Флагман бг. " Продължителността на летния сезон по нашето Черноморие е към пет месеца - от май до септември в това число. Това значи, че в случай че ние наемем задгранични жители от началото на май, то тъкмо в пика на сезона - юли и август - оставаме без личен състав. В този смисъл отправихме към Министерството молба да предприеме стъпки към смяна на този ограничаващ период от 90 дни, като престоят бъде повишен на пет месеца ", добави Иванова.

Според настоящата разпоредба чужденци от страни отвън Европейския съюз могат да обитават у нас до 90 дни като сезонни служащи без позволение за работа - единствено посредством регистрация в Агенцията по заетостта. Мярката беше призната през предходната година, с цел да компенсира дефицита на работна ръка в туристическия ни бранш.

" На базата на този Закон и след съвещания с управлението на Агенцията по заетостта - Бургас, възобновихме контактите си с няколко украински университети и започнахме да работим за привличане на украински студенти на летни стажове в " Слънчев бряг ". Появи се обаче следващата нормативна спънка. Оказа се, че заетостта на студенти - уредена от Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност - е само в случаите, в които чужденците учат в български висши образователни заведения " , уточни тя.

В Закона не е категорично уредено по какъв начин студенти от страни отвън Европейския съюз и учещи в задгранични висши образователни заведения биха могли да изкарат студентски стажове през летния сезон на територията на туристически обекти в България, по този начин както е в останалите европейски страни, съобщи пред Днес.бг Иванова.

Иванова уточни главните проблеми в туризма - многочислените противозаконни краткотрайни обекти, казусът със законодателните и нормативните актове, които не подхождат на действителната среда и потребностите на бранша, неналичието на планове по възобновяване и поддържане на инфраструктурата в " Слънчев бряг ", незадоволителната ефикасна реклама на туристическия артикул и не на последно място - голямата липса на квалифицирана работна ръка в областта на туризма.

Само преди ден Румен Драганов, шеф на Института за разбори и оценки в туризма, предвижда, че над 11 600 000 задгранични туристи се чака да посетят България през тази година като прогнозата е за забележителен растеж от 11 на 100 по отношение на 2016-а.

По думите му казусът с дефицита на фрагменти в туристическата промишленост няма да бъде решен, до момента в който междинната заплата в сектора остава 320 евро при 1400 евро в европейски страни.

Драганов добави, че работодатели в сектора търсят служащи от трети страни - Украйна, Молдова, Беларус, даже от Индия и Бангладеш.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР