Туристическият бранш по българското Черноморие ще изпрати писмо с призив

...
Туристическият бранш по българското Черноморие ще изпрати писмо с призив
Коментари Харесай

От туристическия сектор искат спешни мерки за спасяване на сезона

Туристическият отрасъл по българското Черноморие ще изпрати писмо с апел за спасяването на летния туристически сезон до премиера Борисов и министерството на туризма. В него са сложени 6 целта и се упорства за бързи ограничения.

Междувременно от сектора сигнализират за всеобщи анулирания на румънски компании за Великденските празници и анулация на полети за месеците април и май. Според разбори този сезон се обрисува по-слаб за летния туризъм от миналогодишния.

В туристическия бранш са разтревожени от неналичието на ясни правила за влизане в България на туристи от Европейския съюз и трети страни след 1-ви май, също от оскъдното осъществяване на маркетингови акции на основни за туризма пазари.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Това е изцяло друга отмора. Следващият месец определена гр...

Обезпокоени са от неяснотата дали се планува имунизация на работещите в областта на туризма, както и от неналичието на инфраструктура за тестване на задграничните посетители за улеснение на входящия туризъм.

Не се знае ще продължи ли мярката за финансова помощ от 35 евро на седалка в самолетите след 1-ви юни, което би асъдействало за повече благоприятни условия за туристическия сезон, показват още туристическите компании.

Всичко това от сектора показват като съществени проблеми за летния сезон. Те приготвят писмо до премиера Борисов и министерството на туризма.

Ето какво сподели пред БНР ръководителят на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов: „ Какво вършат в Гърция – те подписаха контракт с Израел, стоплят връзките си с Русия и питат какъв брой туристи могат да чакат от там, подписа се и меморандум с Румъния за откриване на чартърни полети за гръцките острови. Кипър също към този момент посреща съветски туристи, Малта организира самостоятелна външна политика във връзка с туризма по отношение на Европейски Съюз, Турция към този момент има устни сделки с Русия 4,5 млн. съветски жители ще почиват в Турция и всички проби да са за сметка на турската страна. Ние не сме взели никакви ограничения, като се изключи нашето туристическо аташе в Москва, на всички места е цялостно безхаберие “.

Близо 6 милиарда лв. са загубите от туризма за предходната година. Този сезон не предвещава нищо положително. Разликата е, че хотелите, които няма да отворят, ще банкрутират, а по веригата и още доста компании, работещи в тази сфера. И още по-тревожното е, че зад мрачните прогнози стоят орисите на десетки хора по морето, които разчитат на сезона.

„ Сезонът ще е още по слаб от предходната година “,прогнозира Иван Иванов. " За първи път тук имаме доста анулирания от румънски туристи за почивките по Великден – тъй като не се направи нищо в новата конюнктура, с цел да се резервира сектора ", сподели специалистът.

По данни на бургаското летище към този момент са почнали анулирания на полетите за месеците април и май. Те са от авикомпании, пътуващи по дестинации от Германия, Чехия, Словакия, Австрия, Полша и Израел. Близо 80% загуби регистрира бургаското летище.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР