Туристическият бизнес в Смолян поиска от вицепремиера Марияна Николова подкрепа

...
Туристическият бизнес в Смолян поиска от вицепремиера Марияна Николова подкрепа
Коментари Харесай

Туристическият бизнес в Смолян поиска от вицепремиера Николова подкрепа

Туристическият бизнес в Смолян изиска от вицепремиера Марияна Николова поддръжка в политиката за подготовка на фрагменти за бранша.

Представителите на бизнеса разясниха, че се чака да има сериозен дефицит на личен състав и би било добре да се намерения за импорт на фрагменти и страната ни да има по-активна политика във връзка с образованието и подготовката на експерти за бранша. Един от главните цели на държавното управление на министър-председателя Бойко Борисов е точно образованието, а по-доброто и качествено обучение е основа и поръчител за по-доброто бъдеще, сподели в отговор вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. И добави, че на последното съвещание на Министерския съвет бяха отпуснати нови 2 118 718 за тригодишната стратегия на Министерството на образованието и науката за възстановяване на просветителната инфраструктура в страната. Парите са за създаване и реорганизация на ясли, детски градини и учебни заведения, като всяка година ще се отделят по близо 70 млн. лева

Вицепремиерът напомни още, че общо 2,4 милиарда лв. са вложени в просветителна инфраструктура и за двойното нарастване на учителските заплати по време на мандата на премиера Бойко Борисов.

В полемиката участваха доктор Даниела Дариткова, депутат от Смолян и ръководител на ПГ на ГЕРБ, Недялко Славов, регионален шеф на област Смолян, Николай Мелемов, кмет на община Смолян, Боран Хаджиев, кмет на община Чепеларе, и представители на туристическия бизнес.

Д-р Даниела Дариткова разяснява, че заболеваемостта в Смолянска област е ниска и че това ще докара до спомагателна сигурност за туристите, които ще посетят района. Тя благодари за срещата и съобщи, че се надява да работим всички дружно, с цел да развием напълно капацитета на региона.

Правим всичко допустимо да развием региона като четирисезонна дестинация, уточни министър Николова. Тя съобщи, че се надява всички да поставяме взаимни старания в тази тенденция, като търсим и избираме най-хубавите начинания за реализация на тази цел.

Вицепремиерът осведоми, че на постоянното си съвещание в сряда Министерския съвет реши да обезпечи спомагателни 40 млн. лв. от Оперативната стратегия „ Развитие на човешките запаси “, с които до края на март ще бъде обезпечена мярката за опазване на заетостта в туризма и превоза в изискванията на пандемия. С увеличение на бюджета програмата ще може да продължи да се ползва до края на март.

През декември беше утвърдена нова наредба, регламентираща използването на нова мярка за държавна помощ на обща стойност 51 млн. лева от националния бюджет, с които се планува безплатно субсидиране на близо 1600 предприятия, които са в областта на туроператорската и туристическата агентска активност, акцентира министър Николова. И посочи, че Министерството на туризма създаде разпоредба, регламентираща реда за даване на безплатни средства, която е изпратена за координиране в Министерството на финансите. Субсидията e в размер на 4 на 100 от оборота без Данък добавена стойност през 2019 година, които ще би трябвало да се употребяват предпочитано за компенсиране на загуби, произлизащи от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги.

По оценки на Национален статистически институт през 2020 година общо туристите в област Смолян ще надвишават 200 хиляди, като упованията са българските гости да са над 170 хиляди, а задграничните - над 30 хиляди, заяви вицепремиерът. По думите й за цялата 2020 година спадът на българите в област Смолян ще е към 35%, а на задграничните туристи близо 25%, което е надалеч по–малко по отношение на междинното за страната, по тази причина способства и положителното начало на 2020 година

Според настоящата информация за сезон 2020/2021 спадът на туристите в област Смолян от началото на зимния сезон е 54%. Намалението на българските посетители е 42%, а на задграничните - 91 на 100, като дребното чужденци са най-вече румънски жители. Повече от 95% от туристите в региона са българи от началото на сезона, което се чака да се резервира като наклонност и до края.

Представителите на сектора сложиха въпроса за стопанисването на пещерите в региона, които би трябвало да се социализират и популяризират, с цел да бъдат налични за туристи. Според тях това е запас, който би трябвало да се развива и може да способства за развиването на бранша. Те смятат, че би било добре да се намерения за благоприятни условия за финансиране на организации, които се занимават с туризъм, с цел да може да се ръководи и разпространява това благосъстояние.

Собственици на обекти на пистите обясниха, че има сериозен проблем с туристите, на които не може да се предложи качествена услуга и опция за отдих. Тяхната позиция е, че тези места би могло да минат под един знаменател с заведенията за хранене на хотелите или да се търси различен метод за обезпечаване на работа на обектите и обслужване на гостите.

Тема на полемиката бе и търсене на опция за финансиране на организациите за ръководство на туристическите региони, като съгласно тях това ще способства за повишение конкурентостта на бранша.

Областният шеф Недялко Славов благодари на министъра, че организира персонално и на място срещи с сектора, с цел да се среща с проблемите на бранша. И добави, че по този метод ще се подкрепи в допълнение неговото развиване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР