Туристи масово не си правят застраховка при разходка в планината.

...
Туристи масово не си правят застраховка при разходка в планината.
Коментари Харесай

Туристи масово не се застраховат при разходка в планината

Туристи всеобщо не си вършат застраховка при разходка в планината. Тя покрива разноските при избавителни акции в планината - търсене, оказване на първа помощ от планинските спасители и превоз до здравно заведение. Акцията може да коства от 700 до 2000 лева, съобщи Българска национална телевизия.

"За 2020 има единствено 150 направени застраховки, а за 2021 година - единствено 5, макар че сме в зимен интервал и караме ски ", разяснява шефът на застрахователна компания Орлин Тимов. Цените им остават алегорични - 2,50 лева за три дни и 20 лв. за цяла година.

Туристи дават отговор, че не вършат такава, защото не подхващат опасности в планината и разчитат на застраховките от своите въжен превоз карти. Други пък отиват единствено за няколко часа и не считат, че такава им е нужна.

"Да, върша си за цяла година, тъй като с изключение на зимни спортове, лятото карам колело и вървим много на планина. Препоръчвам на всеки да си направи зимна застраховка ", съобщи трети.

От планинските избавителни служби са безапелационни, че постоянно оказват помощ на потърпевши в планината без значение дали те имат застраховка, или не.

"Ние не питаме индивида дали има застраховка, или не. Интересува ни къде и какво се е случило, какъв брой души са потърпевши и какви са контузиите им, с цел да знаем какъв екип да тръгне. Ако индивидът няма застраховка, заплащат разноските, има си протокол. Цените са разнообразни, според какво се е случило ", заключи началникът на избавителния отряд в Благоевград Георги Ботев, като добави, че планинската застраховка е гаранция, че трудът на спасителите ще бъде заплатен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР