Тунел беше взривен под границата между Газа и Израел, изненадваща

...
Тунел беше взривен под границата между Газа и Израел, изненадваща
Коментари Харесай

Кой иска война в Близкия изток? Седем ключови играчи и техните интереси


Тунел беше взривен под границата сред Газа и Израел, изненадваща оставка хвърли Ливан в ужас, серия от политически промени в Саудитска Арабия и борбата против „ Ислямска страна “ в Сирия и Ирак затихва – всичко това завършва със серия от дрънчене на оръжие сред Израел и Иран и техните марионетки.

Приказките за война сред детайли от водена от Иран коалиция и малко вероятния антиирански съюз сред Израел и Саудитска Арабия е необятно публикувано, само че доста по-малко се приказва за достоверен сюжет за това, че една от двете страни ще направи стъпка към подобен съюз. И двете страни биха желали да видят другата да предприеме самодейност, само че никоя от страните не се намира в обстановка, в която е в неин интерес да го направи сама.

[b]Иран[/b] - През последните шест и половина години ислямското революционно управление в Техеран съществено влага в поддръжката на режима на Асад в Сирия. Тази поддръжка има голям брой форми - "военни съветници" от иранската "Quds Force", разполагането на хиляди бойци от "Хизбула", чести оръжейни доставки на оръжия до летището в Дамаск, набирането на десетки хиляди жители (главно афганистански бежанци) в шиитските милиции и най-малко един милиард $ заем, с цел да се разреши на Асад да остане кредитоспособен. Нито едно от тези неща не беше задоволително, с цел да даде опция на възможната победа на сирийския президент, само че това го задържа над повърхността, до момента в който руснаците не дойдоха през септември 2015 година Сега, откакто оцеляването на Асад бе обезпечено, Иран има намерение да получи възнаграждението си под формата на минни концесии за скъпи минерали и правата за създаване на авиационна база на сирийска територия и военно пристанище на брега на Средиземно море.
 Лидерът на "Хизбула" Сайед Насрала.. Лидерът на "Хизбула" Сайед Насрала.. / БГНЕС
Израел упражнява дипломатически напън и заплашва да употребява военната си мощ, с цел да попречи на Иран да сътвори непрекъснат бастион в Сирия (този напън си употребява и в битката за власт в Техеран, където съперничещите си фракции спорят дали спомагателните милиарди, които ще бъдат нужни за построяването на тези бази, не би трябвало да се употребяват за подсилване на иранската стопанска система у дома). Точно в този момент Техеран няма интерес от война сред неговите марионетки и Израел в Сирия и Ливан, което би заплашило придобивките, в които Иран влага толкоз доста. Вместо това, би предпочел да види Израел зает другаде и най-удобното място това да се случи е по южната граница на Израел с Ивицата Газа. Делегация на „ Хамас “ понастоящем е в Техеран, това е втората такава делегация в границите на няколко седмици. „ Хамас “ и Иран имаха несъгласия по време на сирийската война, когато Иран помагаше на режима на Асад в убийството на стотици хиляди сирийски сунити, в това число и съдружници на "Хамас" от сирийското „ Мюсюлманско приятелство “. Но в този момент, когато войната свършва, връзките се възвръщат. По време на войната поддръжката на Иран за противниците на "Хамас" в Газа, по-войнстващия „ Палестински ислямски джихад “ (ПИД), се ускори. Сега Иран би бил благополучен „ Хамас “ и ПИД да обединят напъните си, с цел да предизвикат някакъв безпорядък на границата на Газа и да отклонят вниманието от Сирия.
 Израелски танкове на учения в Голанските възвишения - на границата със Сирия. Израелски танкове на учения в Голанските възвишения - на границата със Сирия. / БГНЕС
[b]Газа[/b] – макар настоятелните претенции на Иран, Газа има свои лични проблеми и до момента в който Хамас има удоволствието да възвърне връзките си с Техеран, ползите на придвижването сега се намират в Кайро, където беше подписано предишния месец съглашението за помиряване с „ Фатах “. Египет желае „ Хамас “ да резервира мира в Газа и да се увери, че Ивицата Газа не обслужва бойците от ИД в Синай като логистичен център. Ако няма никакво подозрение, изключително в Израел, че помиряването е още едно обречено на неуспех упражнение, на 30 октомври пристигна разрушаването от Израел на минаващ под границата тунел на ПИД тунел, убивайки минимум 14 бойци от ПИД и "Хамас" подземен. В предишното не би имало подозрение, че такава интервенция няма да бъде последвана от някаква форма на възмездие от страна на "Хамас" и ПИД. Но вместо това, след една седмица, към момента не сме видели ескалация. „ Хамас “ принуди ПИД да резервира неофициалното помирение, което е в действие с Израел от лятото на 2014 година

[b]„ Хамас “[/b] - Управляващото придвижване в Ивицата Газа не се е обърнало към ционизма, само че заради продължаващото затваряне на Газа и влошаващата се икономическа обстановка - засилена от глобите, въведени през последните няколко месеца от доминираната от „ Фатах “ Палестинска власт (ПВ), докара новия "премиер" в Газа Яхя Синуар до неизбежното умозаключение, че би трябвало да откри метод за съдействие както със прилежащ Египет, по този начин и с ПВ. Въпросът е или това, или да загуби всякаква опция да поддържа надзор в линията. Синуар е твърдолинеен, който дълго време лежа в израелски затвори, само че е роден в Газа и схваща локалната политика. Салех ал-Арури, заместник-началник на политическото бюро на „ Хамас “, противник на Синуар и лидер на делегациите в Техеран, не носи никаква отговорност за Газа.

„ Хамас “ не се отхвърля от своя ракетен боеприпас или от мрежата от тунели в Ивицата Газа, само че незабавно се нуждае от облекчение на филантропичните условия там и единственият метод за това е посредством съюз с Египет и нестабилно доближаване с ПВ. Друг кръг от разрушителни бойни дейности с Израел ще заплаши съглашението и Синуар, към този момент, няма да разреши това да се случи и в това време ще въздържа ПИД от възмездие. Независимо какво желае Иран.

[b]Египет[/b] - Не доста от дълго време Египет би бил считан за главен арабски детайл в районната антииранска коалиция. Но неговата продължаваща политическа и икономическа уязвимост го принуди да ограничи по-широките си планове и да се концентрира основно върху конфликтите с ИД в Синай, където няколкостотин от бойците на войнстващата организация към момента ангажират огромна част от голямата и добре оборудвана войска на Египет. Египет е може би единствената нация, която е на път да не завоюва, както го направиха другите в твърдините на ИД в Ирак и Сирия. Остатъците от ИД се реалокират в прилежаща Либия и организацията може да концентрира повече от останалите си запаси в Синай. Кайро щеше с наслада да гледа други да не престават да водят война, и да се концентрира върху неща, които са по-близо до дома. Подобно на Газа, да вземем за пример.
 Израелски бойци затвориха път на границата на страната си с Ивицата Газа. Израелски бойци затвориха път на границата на страната си с Ивицата Газа. / БГНЕС
Всъщност Египет е отстъпил от историческата си задача да води арабския сунитски лагер, оставяйки саудитците да поемат отговорност.

[b]Саудитска Арабия[/b] - Събитията от последните няколко дни в Рияд учудиха ветераните наблюдаващи на дома на Сауд. Множество арести по обвинявания в корупция на едновремешни висши чиновници, в това число редица принцове; назначения на основни позиции на мъже, близки до престолонаследника принц Мохамед Бин Салман (известен още като МБС); мистериозна злополука на хеликоптер; както и привикването на саудитски клиенти като ливанския министър председател Саад Харири, който избра в събота да разгласи оставката си от Рияд и палестинския президент Махмуд Абас – зад всичко това стоят умни глави, опитващи се да се създаде общ претекст, настрана от просто още една стъпка на МБС, с цел да укрепи контрола си над кралството.

Една известна доктрина за оставката на Харири е, че той е избягал в Рияд или му е било подредено, тъй че да не бъде забъркан в идна военна офанзива на Израел в Ливан, със саудитската поддръжка, или нахлуване против основната марионетка на Иран в Бейрут - „ Хизбула “. Фактът, че „ Хизбула “ е упрекната в опит за ликвидиране на Харири, поддържа тази доктрина. Саудитците сигурно биха желали иранските им противници да бъдат осъдени по този или различен метод, а „ Хизбула “ би била добра цел. Режимът в Рияд не е в положение да стартира самичък война против Иран. През последните две и половина години саудитците водят война против подкрепяните от Иран хутити в Йемен, която е толкоз несполучлива, че в петък вечер хутитите се оказаха в положение да насочат предизвикателство към саудитците с изстрелването на балистични ракети по летището в Рияд. Саудитците надали ще рискуват атака през Персийския залив с доста по-мощните иранци. Особено когато МБС е толкоз ангажиран с вътрешната политика. Но дали „ Хизбула “ ще реагира по някакъв метод на обвиняванията?

[b]„ Хизбула “[/b] - След като се бие повече от шест години в Сирия като авангард на Иран, „ Хизбула “ съумя да се окичи с някои впечатляващи победи и има насъбран забележителен опит - както в потреблението на съвременно оръжие, по този начин и в командването и контрола на военните формирования с бройка на бригада. Но придвижването изгуби най-малко 800 души в борбите и още хиляди са били ранени – като цяло към една четвърт от първичните сили на „ Хизбула “ при започване на войната. Хиляди нови военнослужещи са били подготвени и изпратени в Сирия, само че както това разшири редиците, то също по този начин провокира отвращение вкъщи в Ливан, където мнозина, в това число някои от шиитската общественост, считат, че „ Хизбула “ от дълго време е престанала да служи като мощ на ливанската "съпротива" и сега, служейки на Иран, държи страната като пленник.

Във военно отношение, „ Хизбула “ не е в положение да стартира офанзива против Израел. Движението към момента се бори на доста места в Сирия и би трябвало да възвърне своите сили, преди да стартира нова война.

Осемнадесет месеца след гибелта на своя боен пълководец Мустафа Бадреддин - съвсем несъмнено ликвидиране, осъществено от водача на „ Хизбула “ Хасан Насрала с тласкане от Иран - към момента няма разгласен негов заместител. Насрала загуби позицията си, на която се радваше в арабския свят след Втората ливанска война през 2006 година Той към този момент не се счита за войник на съпротивата, а за палач на сирийските бойци от съпротивата. Друга война с Израел, с вероятността да се оправдава имиджа му може да наподобява изкушаваща, само че Насрала знае, че неговите хора не са подготвени и че унищожителният отговор на Израел, ориентиран към ливанската цивилна инфраструктура, в действителност може да докара до противоположния резултат, и той да упрекнат от ливанците за още повече техни премеждия. Но в случай че „ Хизбула “ е в такова уязвимо състояние, може ли Израел да бъде изкушен да се възползва?

[b]Израел[/b] - Едно нещо е съвсем несъмнено: даже Харири и саудитците да считат, че израелската офанзива против Ливан е идна, това няма да се случи през идващите няколко седмици. Израел понастоящем е хазаин на най-голямото интернационално военно обучение, което в миналото се е провеждало в страната, в което вземат участие седем задгранични военновъздушни сили от три континента. Това е проява на военна дипломация, която е била планувана повече от година, и израелските военновъздушни сили имат малко време тъкмо в този момент за нещо друго. Войната няма да стартира най-малко до края на месеца и до тогава напрежението може да отшуми.

Засега обаче Израел се интересува от запазването на спокойствието към Газа: Новата му подземна отбранителна система против офанзивите на „ Хамас “ и ПИД към момента се разпростира и няма да бъде изцяло функционираща още 12 месеца. Освен това Израел не желае да се намесва в опитите на Египет да се опита да успокои Ивицата Газа.
 Сирийският президент Башар Асад на среща с началника на генералния щаб на иранската войска Мохамад Багери. Сирийският президент Башар Асад на среща с началника на генералния щаб на иранската войска Мохамад Багери. / БГНЕС
Положението с „ Хизбула “ по северната граница на Израел е по-сложно. Израел постоянно нападна сирийски цели, нормално конвои на "Хизбула", които се пробват да контрабандират съвременни оръжия назад в Ливан или военни проучвателен уреди. Сирия неведнъж е опитвала в последно време да изстреля много неефективни ракети по израелски самолети, само че също така не е имало отговор от режима Асад или от „ Хизбула “. Има няколко гласа в израелския защитителен хайлайф, които са в поддръжка на предпазен удар против ракетните позиции на „ Хизбула “ в Ливан сега, само че те са в малцинство.

Бенямин Нетаняху, с цялата си антииранска изразителност, не желае да разшири враждебността с главната марионетка на Иран, отвън хирургични въздушни офанзиви. Уроците от 2006 година към момента са живи в съзнанието на израелските военни стратези и по този начин или другояче Нетаняху е надалеч по-несклонен към опасности от неговия враждебен облик и в никакъв случай не е бил почитател на широкомащабни интервенции, които постановат активизирането на цялата войска. Той, несъмнено, ще бъде повече от благополучен да види някой различен да тръгне челно против Иран - да вземем за пример американците, само че макар че не липсва и антииранска реторика от администрацията на Тръмп, във Вашингтон няма вкус за отиване оттатък войната на думи.

Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Джон Кери съобщи в понеделник в Chatham House, че водачите на Израел, Саудитска Арабия и Египет са призовали президента Барак Обама да бомбардира Иран при започване на мандата му. Но никой от тях не се опита да го направи самичък. Ситуацията към момента наподобява такава. /БГНЕС

-----------

Аншерл Пфефер, в. „ Аарец “
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР