Тумор с размери на новородено бебе извадиха лекари от тялото

...
Тумор с размери на новородено бебе извадиха лекари от тялото
Коментари Харесай

Жената с тумор колкото новородено бебе: Притеснявах се какво се случва в моя корем, какво ще извадят докторите

Тумор с размери на новородено бебе извадиха лекари от тялото на 50-годишна жена. Животоспасяващата интервенция е осъществена в столична болница за женско здраве.

Миомата е най-разпространеният незлокачествен израстък при дамите в международен мащаб, демонстрират данните. У нас близо 40% от българките или съвсем всяка втора жена в репродуктивна възраст страда от това заболяване, което постоянно води и до компликации при зачеване.

Без да подозира Маргарита живее с тумора цели две години. Не обръща внимание на признаците.

"Напълняваше ми коремчето, само че си мислих, че е нещо обикновено. Преди две седмици на работа получих мощен кръвоизлив, припаднах. Много огромен потрес, тъй като не знаех тъкмо какво се случва ", сподели Маргарита Манолова.

Лекарите бързо слагат диагноза - голям миомен възел с тегло от над 3 кг и 800 грама. Следва незабавна интервенция.

"Притеснявах се какво се случва в моя стомах, какво ще извадят докторите. И те не знаеха като го отворят какво ще видят вътре, какво ще намерят ", сподели още Манолова пред Нова телевизия.

"В подобен миг виждаш страха в очите на пациента и разбираш, че това да отсрочи визитата при гинеколог е било само и единствено от боязън ", съобщи акушер-гинекологът доктор Ваня Атанасова.

Отстраняването на тумора продължава над 2 часа. Налагат се две незабавни кръвопреливания.

"Размерът на миомата за моята процедура от 19 години е най-големият, с който съм се сблъсквала. Има опасности от пострадване на прилежащите органи, рискът от кръвозагуба е доста по-голям, възстановителните процеси също могат да бъдат по-забавени ", сподели доктор Атанасова.

След престоя в реанимацията Маргарита последователно се връща към естествения метод на живот. С последните вести в лекуването на миома у нас дойде един от най-хубавите експерти в света - Серхио Хаимович, който пръв вкарва медицинския лазер в хистероскопията - способ, при който се оперира благодарение на дребна камера, навлизаща в тялото.

"70% от дамите на възраст към 50-те имат миома. При множеството тя е съпроводена с съвсем цялостна липса на признаци и проблеми. Само към 30% от дамите в действителност имат индикации като болежка, кървене или неплодородие ", добави гинекологът проф. Серхио Хаимович.

В множеството случаи обаче навременната диагностика на тумора подсигурява цялостно възобновяване. Съветът на лекарите е да се минава през профилактичен обзор най-малко един път в годината.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР