Тук всяко място е бивше друго. Времеубежище Романът Времеубежище на Георги

...
Тук всяко място е бивше друго. Времеубежище
Романът Времеубежище на Георги
Коментари Харесай

Георги Господинов за втори път е номиниран за Дъблинската литературна награда заедно с Елиф Шафак - Култура

" Тук всяко място е бивше друго. " " Времеубежище "

Романът " Времеубежище " на Георги Господинов е в дългия лист с номинации за Дъблинската литературна премия, оповестиха издателите от " Жанет 45 ". И тъй като, както се споделя в романа, който се появи и на огромен екран, в ръцете на героя на Иван Бърнев в испано-българския филм " Васил ", " човек обича да вижда името си напечатано ", подсещаме, че тази антиутопия се появи в най-престижните описи за най-хубав разказ за 2022 година - този на сп. " Ню Йоркър ", в. " Ню Йорк Таймс ", в. " Гардиън " и други

Книгата е оповестена в лондонското издателство " W&N ", а преводът на британски език е на Анжела Родел. Предложения за премията имат право да изпращат библиотеки от целия свят, като " Времеубежище " е препоръчана от Столичната библиотека.

Автори от 31 страни, измежду които и България, са в дългия лист с номинации за Дъблинската литературна премия. Преводните романи са 29, идващи от всички континенти. Освен Георги Господинов тази година в листата са още създатели като Джонатан Франзен, Елиф Шафак, Колм Тойбин, Карл Уве Кнаусгор, носителят на " Гонкур " Ерве Льо Телие и други.

" Откъде е тази персонална обсесия по предишното? Защо ме дърпа обратно като бунар, над който съм се надвесил? Защо ме мами с лица, които знам, че към този момент не съществуват? Какво има останало там, което не съумях да взема? Какаво ме чака там, в пещерата на това минало? Мога ли да измоля едно връщане назад, без да имам дарбата на Орфей, единствено желанието? И дали това и тези, които съумея да изведа оттова, няма да бъдат убити от мен с едно превръщане обратно още по пътя? " " Времеубежище "

Имената на писателите в късия лист за оценките ще бъдат оповестени на 28 март, а спечелилият ще стане явен на 25 май в границите на Международния книжовен фестивал в Дъблин.

Дъблинската литературна премия се връчва от 1996 година Право да вземат участие в състезанието имат както англоезични писатели, по този начин и създатели, пишещи на други езици и преведени на британски. Наградният фонд е на стойност 100 000 евро, което я прави най-голямата премия, давана за творба в англоезичния свят, разясняват от " Жанет 45 ". Носители на наградата са били писатели като Орхан Памук, Мишел Уелбек, Хавиер Мариас и Херта Мюлер.

През 2016 година Георги Господинов беше в дългия лист на премията с романа " Физика на тъгата ".

" Само преди войните, даже в навечерието им, човек е податлив да се надява. " " Времеубежище "



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР