Тук сме събира десет разказа, които са фини и красиви

...
Тук сме събира десет разказа, които са фини и красиви
Коментари Харесай

Тук сме събира десет разказа за ангели със счупено крило

" Тук сме " събира 10 описа, които са фини и красиви като дантела. А и колкото повече страници прелиства човек, толкоз по-ясно си дава сметка, че пред него се разкрива една цялостна история, просто е нужно време да опознаем детайлите, да подредим пъзела.
Ангели със счупено крило – и по този начин можем да определим героите, които рисува Ян Балабан. Един от тях, Петър, желае да сътвори картината на живота си – като улови в нея светлината. Емил пък е твърдо уверен, че е провалил всичко и в този момент пред него има един излаз – гибелта. Точно тя се допира до Саша, която схваща, че цялостен живот е бягала от истината, а да си отиде от този свят, без да я одобри, просто не може...
Ян Балабан живее и твори в един от най-суровите чешки градове – Острава. Затова и атмосферата на Чешкия север се е отпечатала и в десетте описа на „ ТУК съдебномедицинска експертиза “. Героите му – сходно на самия него, са хора, изпуснали нишката на живота си. Те страдат и търсят истината, взират се на вятъра в предишното си, пръв техен приятел постоянно е бутилката, по тази причина даже и душата си показват по този начин – като тайнствена бутилка, която се носи нейде из човешкото тяло.
Стилът на Балабан дава съществено съображение на чешките критици да заговорят и за нов метод на писане, който назовават на името на създателя. Ранната гибел на писателя поставя за жал завършек на това своеобразно събитие, само че и по този начин литературното завещание, което оставя Ян Балабан, не е малко. Нежни и докосващи са да вземем за пример разказите от сборника „ Може би си отиваме “, а в житейска равносметка пък се трансформира романът „ Попитай баща “ - и двете книги към този момент са излезли на български.
А нишката, която свързва десетте описа на „ ТУК съдебномедицинска експертиза “ е повече от жилава. Това е в действителност вярата. Без нея героите на Балабан вехнат и чезнат, стават транспарантни, по думите на един от тях. И отново тя – вярата, слепя орисите им и се трансформира в слънцето на хоризонта. Защото и най-тъжната страница заслужава добър край. Важи с идентична мощ и за книгите, и за живота. Ето доказателства и от тези елементарни, постоянно провалили живота си мъдреци, с които обитава книгата си Ян Балабан... 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР