Туберкулозата взе първата си жертва за тази година в региона.

...
Туберкулозата взе първата си жертва за тази година в региона.
Коментари Харесай

Бялата чума взе първа жертва в Бургас

Туберкулозата взе първата си жертва за тази година в района. Случаят е от началото на месеца и е с съдбовен край, сподели информация на Флагман.бг в Регионалната здравна ревизия (РЗИ). Поразеният от тъй наречените бяла чума е към 50-годишен мъж от община Бургас.

През тази година се следи съществено нарастване на инфектираните от туберкулоза в региона. До средата на месец март записаните случаи са 17.

Справка на Флагман.бг сподели, че пикът е бил през м. февруари, когато единствено за седмица в Белодробната болница в Бургас за лекуване са постъпили 9 пациенти. През януари пък не е регистриран нито един случай.

Причинителят на туберкулозата е Микобактериум туберкулозис. Източници на болест могат да бъдат болните от туберкулоза хора и животни (главно наедрял рогат добитък, по-рядко прасета, птици и други), както и техните артикули.

От туберкулоза се разболяват лица с потисната имунна система. Предразполагащи фактори са непълноценното и нерационалното хранене, стресът, преумората, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето, т. е. всичко което срутва отбраната на организма.

Рискови за заболяване от туберкулоза са и лица със захарен диабет, стомашно чревни страдания; лекуваните дълготрайно време с кортизонови препарати, провеждащите химио и лъчелечение и други /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР