Цялото ръководство на Южноцентралното държавно предприятие“ (ЮЦДП) в Смолян, на

...
Цялото ръководство на Южноцентралното държавно предприятие“ (ЮЦДП) в Смолян, на
Коментари Харесай

Уволненият шеф на южноцентралното горско: Недоумявам защо, ще съдя МЗХ

Цялото управление на „ Южноцентралното държавно дружество “ (ЮЦДП) в Смолян, на „ Северозападно държавно дружество ” – Враца, и на „ Североизточно държавно дружество ” е освободено. Това е станало през днешния ден с протоколно решение на министъра на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков, оповестяват от аграрното ведомство.
ЮЦДП е най-голямото горско дружество в България с 28 държавни горски стопанства и 7 държавни ловни стопанства. То стопанисва държавни горски територии в четири области – Смолянска, Пловдивска, Пазарджишка и Кърджалийска. Общата повърхност е 860 572 ха, като държавните горски територии заемат 717 192 ха, или 83.3 на 100.
С постовете си от през днешния ден се разделят дългогодишният шеф на ЮЦДП Ботьо Арабаджиев и останалите членове на Управителния съвет – Николай Янчев и Венцислав Чолаков. Справка в Търговския указател сочи, че тандемът Арабаджиев, Янчев и Чолаков са с преподписани контракти за ръководство напълно неотдавна – на 13-ти април. Ботьо Арабаджиев преди този момент се е явявал на конкурс за нов 5-годишен интервал и го е спечелил, се сочи в уеб страницата на Министерство на земеделието и храните.
 Бозуков освободи шефове на държавни предприятия в горския бранш Бозуков освободи шефове на държавни предприятия в горския бранш
С протоколно решение на министъра на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков в органите на ръководство на държавните пред...
За шеф, съгласно известието на Министерство на земеделието и храните, е назначен Здравко Бакалов. Заедно с него в Управителния съвет на ЮЦДП влиза Николина Чолакова – основен счетоводител на „ Чечосан “ ЕООД (фирмата на служебния регионален шеф Стефан Сабрутев, претендент за кмет на Смолян от Българска социалистическа партия в последните два локални избора – б. р.). Чолакова има и свои частни компании, като Едноличен търговец „ Баланс – Николина Чолакова “, „ Рудитрейд “ ЕООД, „ Рудитрейд А ЕН “ ЕООД, в управлението е на Съюза на счетоводителите в Смолян. Вещо лице е към Окръжния съд по прогнозиране и обмисляне на икономическата система.  Третият е Александър Нейчев – наследник на някогашен зам.-областен шеф на Смолян (до 2008 г.) от Неделино Красимир Нейчев (БСП).
Аз недоумявам каква е повода за освобождението ми. При всички положения нямам доверие да е политическа, тъй като не съм изявен бранител на избрана партия. Аз съм назначен като експерт, а не като политик. В ЮЦДП съм 11-та година, с спиране от една година по времето на държавното управление на Орешарски. Явно нещата се повтарят. Не знам какви са претекстовете, ще би трябвало да ги прочета. Още не съм си получил заповедта. Обадиха ми се от министерството и ми оповестиха, че освобождават целия ръб, само че първо от медиите разбрах “, съобщи за инж. Ботьо Арабаджиев.
Той възнамерява да заведе дело против Министерство на земеделието и храните и да стачкува освобождението си.
Смятам да повеждам дело, тъй като се имам за сполучлив шеф за тези години. Винаги съм бил преди всичко в страната. Финансово предприятието е доста добре обезпечено. Винаги съм изпълнявал, дори съм преизпълнявал икономическите индикатори. Нямаме нарушавания. Одити когато са минавали, всичко е било сполучливо. Не мога да си обясня по какъв начин за месец и половина, откогато съм с нов контракт, станах некадърен, откакто от 11 години съм управлявал предприятието и то е било №1. Няма логичност. Спечелих конкурс, който не беше по никакъв начин елементарна работа. Три пъти съм се явявал. Първо по документи, вторият беше писмен - за ръководство на предприятието в изискванията на финансово икономическа рецесия. Последният беше устно препитване. Конкурсът беше извършен по отношение на условията на Закона за обществените предприятия. Много хора разясниха, че е извършен в „ 12 без 5 “, само че ние знаехме, че състезанията предстоят, просто се забавиха поради пандемията. На състезанието имаше още един претендент, само че той не се яви на третия стадий “, добави Арабаджиев.
 Горските стопанства ще управляват за изсичането на горите Горските стопанства ще управляват за изсичането на горите
По предписание на министъра на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков горските стопанства ще правят засилен надзор...
Приемникът на поста му инж. Здравко Бакалов е на 38 години. Роден е в Пловдив, живее в Чепеларе.
Работя в системата на горите от 2008 година без спиране. Преминал съм през всички длъжности - от лесничей до шеф. В момента съм специалист в предприятието. Работя в ЮЦДП Смолян от осем години. Познавам цялото дружество от-до като чиновници, конструкция, защото всички ми са сътрудници. Получих предложение от Министерството на земеделието и горите. Казаха ми, че са се спрели на неопетнени хора, с богат професионален опит. В момента съм преди довеждане докрай като неприсъствен докторант към Института по гората към Българска академия на науките.  Ще държа на професионално и намерено ръководство на фокусния запас. Горите въпреки всичко са държавна благосъстоятелност и касаят всеки един жител “, съобщи медията ни Бакалов.
Той акцентира, че поема ЮЦДП с желание за по-добро и по-професионално ръководство, защото предприятието прави тази година 10-годишен празник.
Има неща за възстановяване, за по-открито, по-близко до хората и по-професионално ръководство. Досегашното управление е направило много, защото е от  дълготрайно време, само че ние ще продължим с надграждане и възстановяване на резултатите “, уточни още новият шеф.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР