Цяла Япония е в очакване на утрешната церемония за възкачването

...
Цяла Япония е в очакване на утрешната церемония за възкачването
Коментари Харесай

Утре Япония чества възкачването на трона на император Нарухито

Цяла Япония е в очакване на утрешната гала за възкачването на император Нарухито на Трона на хризантемата, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Това ще е една от формалните церемонии в чест на 59-годишния Нарухито, който е пълновръстен император от месец май след абдикацията на татко му Акихито.

Утрешната церемонията, на която Нарухито ще се разгласи за 126-ия император с обред, датиращ от 7 век, е кулминационната точка на почналите през май празнувания, които ще продължат и напролет.

Идеята на актуалните ритуали за интронизация е държавното управление да се насочи вниманието към монархията, с цел да завоюва социална поддръжка и да се резервира културното завещание на страната, споделят историци. Прибавянето на банкети по западен пример и шествие е направено за " поощряване на националния авторитет и въздействие. Събитията, проведени от самото императорско семейство, бяха по-скромни ", сподели историкът и експерт по монархията Еичи Мияширо, който е и публицист.

Прототип на церемонията е античен обред на китайската династия Тан. Интронизацията е второто по ред събитие от тристепенен развой, почнал с наследяването през май. Идния месец ще се състои мощно религиозният и предизвикващ разногласия обред на Изобилната годишна продукция.

Независимо от разноските и напъните вложени в нея, самата гала ще трае единствено 30 минути. Нейна кулминационна точка ще е прокламацията на императора пред към 200 посетители.

Нарухито ще бъде облечен с публична кафеникаво-оранжева тога, боядисана с обичайни естествени багрила, и шапка, увенчана с конска опашка, каквито бяха одеждите на татко му преди 30 години. Церемонията ще се състои в най-престижната зала на императорския замък Мацу-но-ма.

Суверенът ще произнесе прокламацията си, седнал на императорския престол " Такамикура " - висока 6,5 метра декоративна структура, наподобяваща беседка. Тронът беше пренесен от някогашния императорски замък в античната столица Киото, където императорите са живели допреди 150 години.

Меч и бижу - две от " трите свещени съкровища ", които Нарухито наследи от Акихито, ще са сложени до него, а третото богатство - огледало, остава в храма Исе, най-святото място в шинтоистката вяра.

Съпругата на Нарухито - императрица Масако, също ще бъде облечена в обилна обичайната одежда, и ще седи на малко по-малко кресло - " августейшото място на императрицата " - модерно допълнение, привнесено от бабата на Нарухито.

Очаква се Нарухито да се придържа към прокламацията на татко си от 1990 година, който даде обещание да извършва отговорностите си като знак на страната според конституцията и пожела на поданиците си мир и благополучие.

Министър-председателят Шиндзо Абе ще насочи малко одобрение и ще даде звук на трите обичайни радостни възгласа в чест на Нарухито.

Нарухито е историк по обучение, свири на виола и е експерт по воден превоз, учил е в Оксфорд. Масако е приключила Харвард, тя е някогашна дипломатка, която имаше проблеми със здравето, защото след раждането на единственото им дете, принцеса Аико, страдаше от тревога, тъй като беше подложена на голям напън да роди момче.

Макар да следва образеца на татко си, Нарухито е избрал друга марка автомобил за своя церемониал.

Докато Акихито използваше ролсройс, импортиран от Англия преди 30 години, Нарухито и Масако ще бъдат в тойота сенчъри с открит покрив, с повдигнати задни седалки, с цел да могат доброжелателите да ги виждат добре по време на 30-минутното изминаване на 4,6-километровия маршрут от двореца до императорската резиденция Акасака.

Парадът, в началото плануван за на следващия ден следобяд, беше отсрочен за 10 ноември, поради големите вреди от тайфуна Хагибис, блъснал Централна и Северна Япония този месец.

За да означи случая, държавното управление на Абе ще помилва към 550 000 души, наказани за дребни закононарушения като пътно-транспортни нарушавания и изборни измами. Предвоенният бит за императорско опрощение провокира рецензии, защото беше сметнат за недемократичен и политически стимулиран.

Амнистията влиза в действие на следващия ден. Когато дядото на Нарухито умря през 1989 година, бяха помилвани над 10 милиона души, а на 2,5 милиона беше дадена прошка, с цел да празнуват интронизацията на Акихито.

Утре вечер Нарухито ще даде тричасов прием, на който ще участват високопоставени задгранични публични лица и представители на изпълнителната, законодателната и правосъдната власт в Япония със съпругите им.

След вечерята в настрана помещение на императора, императрицата и гостите им ще бъдат сервирани питиета. До края на октомври императорската двойка ще даде още три банкета.

Церемонията по възкачване на трона ще бъде употребена от министър-председателя Абе за дипломатическа работа. Той също ще даде вечеря в сряда, на която Нарухито и Масако няма да участват.

Над 25 000 служители на реда ще се грижат за сигурността по време на утрешната гала, заяви през днешния ден основното полицейско ръководство, представено от ТАСС. Засилени са ограниченията за сигурност по летищата, в регионите към императорския замък и по гарите.

Да поздравят новия император, дойдоха монарсите на Белгия, Бутан, Испания, Камбоджа, Холандия, президентите на Австрия, Индия, Унгария, Филипините, Финландия. Сред гостите са английският принц Чарлз, американският министър на превоза Илейн Чао, китайският вицепрезидент Ван Цишан и южнокорейският министър-председател И Нак-йон.България е показана от президента Румен Радев.

Чуждестранните посетители са 400 от 170 страни, територии и интернационалните организации. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР