Цяла нощ аварийни екипи са работили в сградата на Народния

...
Цяла нощ аварийни екипи са работили в сградата на Народния
Коментари Харесай

Бурята удави спектаклите „Когато гръм удари“ и „Одървеният“

Цяла нощ спешни екипи са работили в постройката на Народния спектакъл „ Иван Вазов “ след вчерашната стихия с градушка и мощен дъжд, с цел да може от през днешния ден и трите подиуми да одобряват аудитория. Както Българска телеграфна агенция заяви, стихията е нанесла вреди за милиони левове, чиито прецизен размер сега се прецизира от комисия, назначена от шефа Васил Василев.

„ Това, което би трябвало да се случи, са два ремонта – единият върви, а другият ще е доста сериозен, какъвто се оказа, че тук не е юридически от 48 години насам. Всичко, което е належащо, с цел да продължи театърът да работи в допустим тип, е свършено. Надяваме се на съответна реакция от страна на Министерство на културата и страната като цяло, тъй като тази постройка като монумент на културата и при подобен вид повреда не може да се оправи просто със замазване на нещата, а се изисква забележителен запас, който ние нямаме “, разяснява за в. „ Сега “ пресаташето на Народния спектакъл Велислава Кръстева. Преди 4 години там е имало козметичен ремонт, глътнал няколко милиона лв., само че е бил " единствено замитане на проблемите под килима ", сподели тя.

Снощи публиката е била евакуирана от дребната зала на театъра, където по подигравка на ориста се е играл спектакълът „ Когато гръм удари “. Кръстева описа, че за малко време са били наводнени огромна част от фоайето и страничните пространства на Камерна сцена, а зрителите са били изведени заради опасения да не стане случай с инсталацията. Реална опасност обаче не е имало нито за тях, нито за актьорите или техническия екип. На Голяма сцена също се е появил проблем с теч при кулисите. Тръбите от инсталацията са доста остарели и по необикновен метод вкарани в самите стени, отстраняването на повредата не е елементарно, само че и трите подиуми ще работят по стратегия, изясни Велислава Кръстева. Сцена „ Апостол Карамитев “ на IV етаж не е наранена.

Билетите от снощното зрелище могат да бъдат презаверени в период от 7 дни на каса „ Юг “ за друго по желание. Да, когато гръм удари – сцената заглъхна, но… и „ Не се гаси туй що не гасне “. А след всяка буря, има дъга... “, написаха в формалния си уебсайт от театъра с признателност към публиката за проявеното схващане.

Сериозно е потърпевш и спектакъл „ Сълза и смях “. „ Проблем е, че канализацията на ул. „ Раковски “ е ситуирана по-високо от равнището на постройките. С помощта на съществуващите в инсталацията клапи по време на снощната премиера успяхме да предотвратим течовете изпод, само че от горната страна покривът на балкона протече. За благополучие, публиката не стана и не си потегли “, описа заместник-директорът Цветан Николов. Премиерно е била показана черната комедия по Анатолий Крим „ Одървеният “ – също многозначително заглавие в снощното злополучие. От театъра са създали нужното още довечера обикновено да се състои сборният театър на Мариус Куркински „ Мариус 50 “. „ Ние не можем да си позволим да не играем, нямаме никаква държавна дотация, а наемите, които получаваме като открита сцена, едвам стигат за заплати и покриване на разноските по постройката “, сподели Николов и моли за помощ към компании спонсори. „ Ако някоя компания за ремонт на покриви се отзове, ще сложим пред входа фотография на президента й “, не бе изгубил възприятието си за комизъм той.

В спектакъл „ Българска войска “ спектакълът „ Железният светилник “ безаварийно се е състоял макар дъжда. „ Забавихме с 15-20 минути началото на представлението, с цел да изчакаме публиката да се събере, и салонът се изпълни... През цялото време следяхме обстановката. При нас вреди няма “, показа заместник-директорът на трупата, артистът Йордан Алексиев. И в общинския спектакъл „ Възраждане “ ситуацията е обикновено. Залата е на втория етаж и там заплаха няма, рисково е в ниското, където е помещението с декорите – върху тях има провали, само че „ търпими “, сподели шефът Роберт Янакиев. Малък градски спектакъл „ Зад канала “, който е в един от най-ниските региони на София и още се помни огромният проливен дъжд, наводнил го през 80-те, този път е незасегнат. Директорът на Операта акад. Пламен Карталов също бе спокоен. „ Слава Богу, всичко при нас е както би трябвало “, сбит бе той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР