Цял ден вчера Капитал чака потвърждение от председателя на парламентарната

...
Цял ден вчера Капитал чака потвърждение от председателя на парламентарната
Коментари Харесай

Ще има ли изслушване на Цацаров в парламентарна комисия - въпрос, обвит в мъгла

Цял ден през вчерашния ден " Капитал " чака удостоверение от ръководителя на парламентарната комисия против корупцията Михал Камбарев от " Продължаваме промяната " (ПП) за дневния ред на идващото съвещание на комисията, което по предписание би трябвало да е в четвъртък, и изключително за една точка в него - чуване на ръководителя на КПКОНПИ Сотир Цацаров за активността на комисията през последните години, осведомен ли е той и каква е точната редакция на въпросите, които са му заложени.

На предходното си съвещание предишния четвъртък парламентарната комисия за противопоставяне на корупцията взе решение да повика Сотир Цацаров на чуване в четвъртък - 20 февруари, като формулира дълъг лист от въпроси, свързани с успеваемостта на комисията в активността й по лишаване на нелегално добито имущество. Решението за това се случи в деня, в който само че преди да стане известно, че, което пък стана публично в петък. Инициативата за това чуване и за главния набор от въпроси е на народния представител Георги Георгиев от " ИТН ", зам. ръководител на комисията по корупцията, който внесе такова предложение като изключителна точка в дневния ред и изиска гласуването му.

Г-н Георгиев ни показа въпросите, които той е дефинирал, с ангажимента, че в хода на съвещанието предишния четвъртък са били добавени и други въпроси:

Какъв размерът на имуществото, измерен в лв., за което има наложени обезпечителни ограничения след влизането в действие на анулирания Закон за лишаване в интерес на страната на нелегално добито имущество (ЗОПДНПИ) от 2013 година? Какъв е размерът на имуществото, измерен в лв., за което има решение на съда за лишаване от началото на 2013 година до сегашния миг като част от така наречен " гражданска конфискация " според ЗОПДНПИ (отм.) и според Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (ЗПКОНПИ)? Какъв е размерът на имуществото, измерен в лв., за което има решение на съда за лишаване от началото на 2013 година до сегашния миг, само че съгласно решенията на комисията (КОНПИ, след това КПКОНПИ) като част от така наречен " гражданска конфискация " според ЗОПДНПИ (отм.) и според ЗПКОНПИ? Какъв е размерът на средствата, постъпили в бюджета, измерен в лв., вследствие на влезнали в действие решения на съда за лишаване от началото на 2013 година до сегашния миг като част от така наречен " гражданска конфискация " според ЗОПДНПИ (отм.) и според ЗПКОНПИ? Какъв е размерът на имуществото, измерен в лв., за което има решение на съда за лишаване от началото на 2013 година до сегашния миг по траяли производства като част от така наречен наказателна конфискация според анулирания Закон за лишаване в интерес на страната на имущество, добито от незаконна активност (ЗОПДИППД)? Какъв е размерът на имуществото, измерен в лв., за което има решение на съда за лишаване от началото на 2013 година до сегашния миг, според ЗОПДНПИ (отм.) и ЗПКОНПИ, само че представляващи частен случай на " наказателна конфискация ", т.е. производството се води по процедурата на " гражданската конфискация ", само че за проверяваното лице има влезнала в действие неоправдателна присъда? Какъв е размерът на средствата от 2013 година до сегашния миг, които КПКОНПИ (преди КОНПИ) би трябвало да заплати като разходи за възнаграждения на изгубени каузи? Какъв в размерът на средствата от 2013 година на до сегашния миг, за които против КПКОНПИ (КОНПИ преди) се водят каузи по Закона за отговорността на страната и общините за вреди?
Реклама
Въпросите съставляват опит да се осветлят параметрите по една много неразбираема част от активността на КПКОНПИ като конфискацията на имущество, несъмнено като нелегално добито, и в последна сметка да се добие показва за успеваемостта на комисията, а и тези преди нея, в това число и в относителен проект. И досега няма обощена информация каква част от обезпеченото имущество, както и имуществото, за което има импортирани искове в съда, е било присъдено, както и за какви суми е била наказана КПКОНПИ да заплати по тези каузи, както и за компенсации за вреди на наранени жители. Неизвестно е също по този начин, каква част от присъденото имущество е било осребрено и действително е влезнало в бюджета.
" От тези въпроси чакам да разберем дали моделът на гражданската конфискация е заработвал за тези съвсем девет години и дали има някакъв краен резултат като фактически отнето имущество или това просто е инструмент за напън върху бизнеса и върху политиците. В резултат от тази информация би трябвало да се вземе решение в каква посока да върви смяната на КПКОНПИ " - това разяснява пред " Капитал " Георги Георгиев от Има Такъв Народ .
Но макар взетото преди седмица решение, новото съвещание на комисията към момента не е планувано, няма дневен ред, не е качена и стенограмата от предходното съвещание. Няма изясненост по кое време ще стане това, въпреки че за " Капитал " от парламентарната група на " Продължаваме промяната " прецизираха, че крайният период за насрочване на съвещанията на комисиите за седмицата е краят на работния ден във вторник.

От КПКОНПИ импровизирано обясниха на Капитал, че нямат информация дали ще бъде извикан Цацаров.
Реклама
Според правилника за работа на Народното събрание парламентарните комисии могат да задължават министри и длъжностни лица да се явяват на техните съвещания и да дават отговор на поставените въпроси, като в 7-дневен период по-късно комисията показва на ръководителя на Народното събрание отчет за чуването, който се дава и на останалите депутати. Всички държавни органи и длъжностни лица от държавната и общинската администрация и жители са задължени да дават нужните сведения и документи по отношение на въпросите, предмет на чувания в комисията, даже когато сведенията съставляват държавна или служебна загадка, и да се явят при покана от Народното събрание. Наличието на административни, правосъдни и други висящи производства пред орган на власт не попречва даването на сведения и документи или чуването на поканените от комисиите лица. При отвод да се изпълнят конституционните отговорности се носи юридическа отговорност.
Сотир Цацаров Фотограф: Велко Ангелов Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Мирела Веселинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР