Цветозар Томов: В Украйна секции няма да има. Нямаше достатъчно заявленияВсички машини ...

Цветозар Томов: В Украйна секции няма да има. Нямаше достатъчно заявленияВсички машини

Говорителят на ЦИК: Над 2000 технически лица отговарят за машините в изборния ден

Цветозар Томов: В Украйна секции няма да има. Нямаше задоволително заявки

„ Всички машини потеглят пломбирани от склада, в който се съхраняват. Те ще бъдат с защита до идването си по местопредназначение. Никой няма да има нерегламентиран достъп до тях. До момента нямаме сигнали за проблеми с машините. Те се включват на старта на изборния ден. Преди това се вършат проби. За всяка машина дава отговор механик, който ще се намеси, в случай че възникне механически проблем ”. Това разяснява Цветозар Томов, представител на ЦИК, в ефира на .

Експертът изясни, че машините, които са с демо версии, ще бъдат прибрани преди да стартира изборния ден. Ако няма работеща машина в дадена секция, ще се минава на хартиено гласоподаване. Над 2000 механически лица дават отговор за машините в изборния ден.

„ Всичко допустимо, с цел да има сигурност, е направено. Рискът от манипулиране с машини е по-нисък в сравнение с при гласуването с бюлетини. Не споделям, че е невероятно. Няма технология, която не може да бъде пробита. Засега изборните измамници в България не са напипали задоволително ефикасни схеми за машинация при гласоподаване с машини. Но, това може да се случи и в неделя. Ще се прави съпоставяне сред броя разписки и регистрираното от машините. Доста е трудоемко. Води до в допълнение натоварване на секционните изборни комисии. Но, ЦИК взе това решение и тъй като то беше предложено от Министерство на електронното ръководство, и тъй като в българското общество има съмнение ”, сподели Томов.

Той посочи, че в Украйна секции няма да има. „ Нямаше задоволително заявки. При 40 разкриваме секция, заявките бяха доста под 40 ”.

Източник: dunavmost.com


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg