Цветана Пиронкова се класира за втория кръг на Мастърс турнира

...
Цветана Пиронкова се класира за втория кръг на Мастърс турнира
Коментари Харесай

Страхотна победа за Цвети Пиронкова над изгряваща звезда на тениса в Маями

Цветана Пиронкова се класира за втория кръг на Мастърс шампионата в Маями след трагична победа над 85-ата в света Марта Костюк. Първата ни ракета още веднъж показва чудесната форма, която сподели в квалификациите, и изцяло справедливо победи 18-годишната украинка.

В идната фаза Пиронкова ще се изправи против една от огромните фаворитки в шампионата – международната №8 Арина Сабаленка.

Костюк записа повече асове (5-1), само че за сметка на това Пиронкова не направи нито енда двойна неточност, до момента в който тези на съперничката ѝ бяха цели седем. Първата ни ракета завоюва доста повече точки на сервис (56-39), като също така осъществя осем от десетте си благоприятни условия за пробив (80%), до момента в който Костюк също оползотвори осем брейкпойнта, само че при цели 21 вероятни.

В откриващия гейм Костюк опита да затрудни Пиронкова със мощен сервис, само че българката показва доста постоянна и уверена игра в отбрана. Първата ни ракета изравни от 0-30, само че нейната съперничка съумя да завоюва гейма след ас и форхенд уинър. Пиронкова обаче завоюва елементарно своето първо подаване и бързо възвърне равенството. Първата ни ракета опита да продължи да слага украинката напрегнат, само че Костюк я изненада с няколко положителни излизания на мрежата и първата отмора в сета пристигна при резултат 2-1 в интерес на тийнейджърката.

Пиронкова реши да заложи на своето обичано оръжие – бекхендът, само че позволи две непредизвикани неточности, които помогнаха на Костюк да реализира първия пробив в мача и да усили преднината си. Вдъхновена от развиването на мача, украинката стартира да игра по-офанзивно и да се пробва да завършва разиграванията допустимо най-бързо. Нейната прибързаност обаче ѝ изигра неприятна смешка и Пиронкова също записа пробив, намалявайки резултата на 3-2.

Българката реши да разнообрази играта си и пласира няколко къси топки покрай страничните линии, които хванаха Костюк неподготвена. Тактиката на Пиронкова очевидно наруши ритъма на нейната съперничка и геймът приключи с непредизвикана неточност от страна на тийнейджърката, след която равенството в сета бе възобновено при 3-3.Първата ни ракета продължи да играе доста решително, до момента в който грешките на Костюк зачестиха. Пиронкова съумя да реализира цялостен поврат и да направи резултата 4-3 в своя изгода откакто завоюва седмия гейм на нула, завършвайки с доста акуратен минаващ бекхенд.

Костюк обаче съумя да прекъсне серията на пловдивчанката и да пробие сервиса ѝ, след което завоюва деветия на нула и по този метод още веднъж си върна водачеството при 5-4. Украинката към този момент се виждаше като победителка в сета, само че Пиронкова увеличи доста качеството на сервиса си и това докара до три следващи неточности от ретур на Костюк, благодарение на които първата ни ракета изравни геймовете.Българката се възползва по най-хубавия метод от колебенията в играта на съперничката си и завоюва единадесетия гейм на нула, повеждайки с 6-5.

Впоследствие обаче Пиронкова сподели изненадваща липса на централизация и позволи Костюк да стигне до три следващи точки за пробив. Първата от тях бе отразена от българката, само че при втория си опит украинската тенисистка съумя да докара нещата до тайбрек.

Опонентките си размениха по две точки, след което Пиронкова първа съумя да натрупа по-сериозна преднина, повеждайки с 4-2. Костюк съумя да отвърне на предизвикването и да изравни резултата, само че по-късно Пиронкова още веднъж откри правилния темп и завоюва три безответни точки, триумфирайки със 7-6(4) в първия сет.

Началото на втория сет се забави с няколко минути, защото остюк изиска здравно спиране поради лека контузия в дясното бедро. Пиронкова стартира по-добре и завоюва подаването си, макар че в хода на гейма позволи понижаване на резултата от 40-0 до 40-30. Макар придвижването ѝ да бе очевидно затруднено и да играеше най-вече от главната линия, Костюк съумя да изравни резултата, приключвайки втория гейм с директна точка от сервис. В маратонския трети гейм Пиронкова трябваше да се измъква от доста комплицирана обстановка, защото ѝ се наложи да избавя цели четири брейкпойнта на Костюк. Първата ни ракета обаче сподели доста здрави нерви и поведе с 2-1.

Контузията и пасива в резултата обаче не обезвериха Костюк. Напротив – украинката изигра най-силния си интервал в мача и на два пъти проби сервиса на Пиронкова, натрупвайки удобна преднина от 5-2. Първата ни ракета редуцира пасива си след гейм на нула, само че Костюк не ѝ разреши да се надява на поврат и завоюва безапелационно втората част с 6-3.

Заключителният сет стартира чудесно за Пиронкова, която проби още в първия гейм, след което усили преднината си на 2-0. Българката можеше да огромна степен да убие интригата в сета като поведе с 30-0 в третия гейм, само че не съумя да се възползва от чудесната опция и разреши на Костюк да върне интригата, намалявайки резултата на 2-1.

Пиронкова обаче продължи да играе доста невъзмутимо, до момента в който младата ѝ съперничка все по-често губеше хладнокръвие и правеше непредизвикани неточности. Българката възвърне разликата от два гейма в своя изгода, след което още веднъж пробив сервиса на Костюк и натрупа удобна преднина от 4-1.В шестия гейм Пиронкова реализира поврат от 0-30, само че по-късно отстъпи самодейността и Костюк стигна до точка за пробив. Той бе избавен от българката, която след това отрази още четири брейкпойнта, само че при шестия со опит Костюк в последна сметка съумя да завоюва гейма и да редуцира пасива си.

Украинката бе на път да сложи Пиронкова под голямо напрежение като поведе с 40-30 в седмия гейм, само че този път българката бе тази, която реализира поврат, и се приближи единствено на гейм от успеха. Костюк обаче още веднъж съумя да пробие сервиса на първата ни ракета и направи резултата в сета 5-3. Пиронкова обаче си върна самодейността и стигна до три следващи мачпойнта. Първите два бяха избавени от Костюк, само че при третия си опит първата ни ракета пласира елегантен бекхенд уинър, с който оформи крайното 7-6(4), 3-6, 6-3 след два часа и половина на корта.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР