Цветан Цветанов и Цвета Караянчева изслушаха предложенията на кметовете Кметове

...
Цветан Цветанов и Цвета Караянчева изслушаха предложенията на кметовете Кметове
Коментари Харесай

Кметове искат да станат местни шерифи


Цветан Цветанов и Цвета Караянчева изслушаха предложенията на кметовете

Кметове желаеха общинските чиновници да получат пълномощия по запазване на публичния ред, които сега са отговорност на Министерство на вътрешните работи. Това стана по време на чуването на представители на Националното съдружие на общините (НСОРБ) отпред с ръководителя му Даниел Панов, кмет на Велико Търново от ГЕРБ, на взаимно съвещание на парламентарните комисии по вътрешни работи, районна политика и околна среда.

НСОРБ предлага органите на локалната власт да могат да изискват персонални документи, да сформират актове, да насочат писмени предизвестия (т.нар. предупредителни протоколи), да глобяват за превишена скорост, да стопират коли от придвижване, които замърсяват околната среда и даже краткотрайно да задържат извършители.

За задачата е належащо да бъдат направени промени в Закона за локалното самоуправление и в Закона за придвижването по пътищата. Предложенията бяха направени главно от кметове от ГЕРБ и срещнаха поддръжката на ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ и на вътрешната комисия Цветан Цветанов.

Срещу тях се оповестиха Българска социалистическа партия. Причината – дублира се активността на Министерство на вътрешните работи. " Ако имахте оферти за възстановяване на взаимоотношението на институциите, щеше да е разбираемо. Вие желаете оставката на вътрешния министър с тези оферти ", сподели депутатът Красимир Янков от Българска социалистическа партия.

Предложението на кметовете идва дни откакто президентът Румен Радев върна текстовете в Закона за частната охранителна активност, с които се позволява наемането на частни гардове за опазването на реда в обитаемо място.

" Случвало ли ви се да вършиме репортажи за селски кметове, които се държат като локални феодали? С новия закон подобен кмет ще си има и феодална войска, платена от страната ", сподели Радев във вторник при визитата си в пловдивската 68-а Бригада на специфичните сили.

Само девет огромни общини могат да имат своя полиция

В момента единствено девет огромни общини могат да си разрешат лукса да наемат хора за своя полиция, тъй като това е скъпо наслаждение, стана ясно от полемиката. Издръжката на един служител на реда е 2400 – 2700 лева месечно, което могат да си го разрешат единствено огромните общини, сподели Цветан Цветанов.

Затова в множеството случаи общините се пробват да основат инспекторати и звена, само че те нямат законово право да сформират актове и да изискват персонални документи, сподели кметът на Самоков Владимир Георгиев.

Освен това чиновниците на общинската полиция не са на щат към общината, а към Министерство на вътрешните работи. В Стара Загора щатните бройки в общинската полиция са 16, само че постоянно остават незапълнени, сподели кметът Живко Тодоров. Останалите 10 – 12 чиновници пък не са задоволително, с цел да се оправят с работата по повдигане на погрешно спрелите коли, да наблюдават за екологията и популацията на кучетата, да опазват горите и реда при мероприятия на общината, добави той.

Живко Тодоров изиска още да се даде право на общинарите да постановат наказания и за превишена скорост.

" От съвсем всички квартали в града и от дребните обитаеми места идват недоволства, че колите се движат с прекомерно висока скорост и има прекомерно доста извършители. Очевидно с наличния запас няма по какъв начин да разчитаме единствено на Министерство на вътрешните работи да се оправи с този проблем ", аргументира се кметът на Стара Загора.

Той посочи, че Народното събрание вменява задължения на кметовете, без те да имат благоприятни условия да ги решат.

Сдружението на общините желае още кметовете да имат и пълномощия да постановат наказания за замърсяване на околната среда. Идеята е на Столична община и беше дадена във връзка със замерването на изгорелите газове от колите и прекъсването от придвижване на тези, които нямат катализатори.

Българска социалистическа партия: Това е повтаряне на активността на Министерство на вътрешните работи

Предложенията дублират активността на Министерство на вътрешните работи, сподели Красимир Янков, народен представител от Българска социалистическа партия. " Ако имахте оферти за възстановяване на взаимоотношението на институциите, щеше да е разбираемо. Вие желаете оставката на вътрешния министър с тези оферти ", добави той.

Категорично тук не става дума за изземване на пълномощията на полицията, сподели Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи. Той заяви, че се създава ново законодателство за пътната сигурност и там се планува общинските бюджети да се попълнят от санкции, в случай че локалната власт е вложила в камери. За да се усъвършенства събираемостта на санкциите, обединен народен център ще обработва данните и ще връчва наказателни постановления и електронни фишове, сподели Ципов.

Социалистът Манол Генов посочи, че всички в обитаемото място ще знаят тъкмо къде е инсталирана камерата и тъкмо там ще понижават скоростта. Това съгласно него прави инвестицията безсмислена.

Видеонаблюдението е за предварителна защита, а не за облага, възрази Цветан Цветанов. Той добави, че при тежко закононарушение може да се документира причинителят. Това запълва недостига от човешки запас, сподели той.

Дора Янкова от Българска социалистическа партия напомни, че не се е осъществила концепцията във всяко село да има служител на реда. Според нея структурите на Министерство на вътрешните работи би трябвало да бъдат укрепени и опазването на реда да бъде делегирана от страната активност. " Вие нямате пари ", сподели социалистката на кметовете във връзка предложенията им.

Кметът на Стара Загора изясни, че става дума за изземване на неспецифични за Министерство на вътрешните работи функционалности, които общината има задължението да извършва, само че не и запас. За образец той даде нерегламентирано изхвърляне на боклуци, дали едно куче е с намордник, което не е работа на Министерство на вътрешните работи. " Помогнете ни да си вършим съзнателно работата, с цел да реагираме в такива случаи ", прикани Живко Тодоров.

Цветан Цветанов даде обещание в разговор с НСОРБ законодателните оферти да бъдат взети под внимание.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР