Цветан Филипов е едно от разпознаваемите имена на бургаския футбол.

...
Цветан Филипов е едно от разпознаваемите имена на бургаския футбол.
Коментари Харесай

Цветан Филипов: Ще дадем максимума от себе си в мача с Локо

Цветан Филипов е едно от разпознаваемите имена на бургаския футбол. Полузащитникът е младеж на Нафтекс. Започва професионалната си кариера през 2005 година в тима на Поморие. От 2006 до 2009 година е състезател на Нафтекс, а през идващите два сезона се състезава за Черноморец Поморие. Минава през тимовете на Берое и Калиакра, където играе до 2012 година През 2013 година се състезава за турския Едирнеспор, а през 2014 година за полския Висла (Пулави). Футболистът се завърна от Полша през 2015 година и на полусезона се причисли към тима на Нефтохимик, който тогава се подвизаваше във Втора дивизия. Филипов се завърна при " шейховете " през Сезон 2017/2018, след претърпяна тежка травма, когато бе измежду дребното опитни футболисти, които попълниха състава на старши-треньора Николай Кръстев. Като част от отбора на Нефтохимик в Трета лига той оказа помощ за връщането на тима в професионалния футбол. Ето какво показа Цветан Филипов пред клубния уебсайт:

В Нефтохимик минава забележителна част от кариерата ти. Ако би трябвало да правиш параленост, с какво се отличава сегашният ти престой?

- Основната разлика е, че тогава тимът си имаше дом. В момента се постанова да упражняваме на разнообразни места, да се местим. Имаше даже интервал, в който не играехме в Бургас. Но пък в този момент има и позитивни неща. Например желанието и професионализма на хората, които работят в клуба. Въпреки положението на футбола в града, като цяло, те не се отхвърлят и не стопират да работят настойчиво. Престъпление е, че техният труд не среща поддръжката, която заслужава от бизнеса и страната. Усилията на управлението и чиновниците на Нефтохимик би трябвало да бъдат по-високо оценени.

Какъв е колективът на Нефтохимик в този момент?

- Колективът е доста добър. Събрани са момчета, освен с футболни качества, само че и с човешки качества. Всички сме другари, поддържаме се и мисля, че това оказва помощ на тима да извършва задачите си в състезателен проект.

В последните няколко години ти мина с тима през три дивизии и във всеки интервал пред отбора имаше разнообразни провокации. Кой за теб беше най-трудният миг?

- Когато се върнах в тима през 2016 година, откакто претърпях една тежка травма. Бях скъсал кръстни връзки и трябваше да се възвръщам 6-7 месеца. Това беше най-трудният интервал в кариерата ми. Тогава Нефтохимик беше във Втора лига, само че нямаше бюджет и тимът беше единствено от млади момчета. Аз имах с какво да оказа помощ на тима и той на мен, тъй като ми даде късмет да играя и да вляза по-бързо във форма. Контузията имаше и позитивен резултат, тъй като започнах да обръщам по-голямо внимание на физическата си подготовка.

А най-щастливият ти миг с тима?

- Най-щастливият ми миг беше откакто се възвърнах и съумях да оказа помощ на тима да се върне в професионалния футбол. През цялата година в Трета лига личеше голямото предпочитание, и на треньорското управление, и на футболистите, тимът да приключи преди всичко и го постигнахме. Почувствах едно огромно задоволство от добре свършената работа.

Правиш ли към този момент професионални проекти за след края на спортната си кариера?

- Все още нямам начертан проект, само че най-вероятно няма да се занимавам с футбол. Имам визии за играта, само че треньорската специалност в България не е задоволително оценена, а в същото време е доста сложна. Може би ще подхваща някакво бизнес начинание.

В спортно-технически аспект кои са мощните и слаби страни на тима в този момент?

- Имаме върху какво да работим и във заършващата фаза, и във фаза отбрана. Отборът има потребност сега да построи личен жанр на игра, защото пристигнаха доста нови момчета преди сезона. Тепърва се опитваме да напипаме стила, който най-вече ще ни приляга, по отношение на качествата ни. Смятам, че имаме прогрес от началото на шампионата и се развиваме добре.

Контролата с Черно море - беше ли потребна и за какво въпреки всичко се стигна до този отрицателен резултат?

- Миналата седмица нямаше мач за шампионата и трябваше да се направи една контрола, в която да се даде късмет и на момчета, които по-малко са играли. Полезно беше да се направи една инспекция с тим от Първа лига, с цел да можем да си сверим часовниците, както се споделя, и да забележим на какво функционално равнище сме по отношение на футболистите, които играят на едно равнище по-високо от нас. Резултатът в такива мачове, съгласно мен, не е толкоз значим, колкото е значимо всеки да даде максимума от себе си. Така че мисля, че беше потребна контролата.

Предстои първото публично домакинство в Бургас. Ще зарадвате ли публиката с победа на родния стадион?

- Много е хубаво, че тимът се връща в Бургас. Вчера стартирахме подготовката за мача с Локо /София/. През тази седмица ще гледаме да се подготвим оптимално добре. Дали ще зарадваме публиката, ще забележим в събота. Всички ще дадем максимума от себе си и се надяваме и шансът да ни помогне и след мача ние да се поздравим с успеха. Надявам се да дойдат и почитателите и да създадат една страхотна атмосфера, по този начин както са го правили постоянно.
 Нефтохимик започва подготовка за Локомотив (Сф)
Нефтохимик започва подготовка за Локомотив (Сф)

През идващите дни отборът ще се готви на стадиона в Българово
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР