Цунами от заразени с Covid-19 ще блокира здравните системи на

...
Цунами от заразени с Covid-19 ще блокира здравните системи на
Коментари Харесай

СЗО предупреди за цунами от Омикрон, Франция отчете 200 000 заразени за ден

" Цунами " от инфектирани с Covid-19 ще блокира здравните системи на страните, разгласи Световната здравна организация. Рекордният брой новозаразени по света още веднъж помрачи новогодишните празници, написа Агенция Франс Прес.

Правителствата се пробват да балансират сред антивирусните ограничавания и нуждата да се държат обществата и стопанските системи отворени, защото Омикрон докара случаите до равнища, невиждани до момента в редица страни: Съединените щати, Англия, Франция и Дания.

През седмицата бе обявено за рекорден скок от общо 6.55 милиона новозаразени за 7 дни - това е най-високата цифра новозаразени, откогато Световната здравна организация разгласи пандемията от Covid-19 през март 2020 година

" Силно съм угрижен, че Омикрон, който е по-заразен и циркулира по едно и също време с Делта, води до цунами от случаи ", сподели шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. " Това ще продължи да оказва голям напън върху изтощените здравни служащи и здравните системи, които така и така са на ръба на колапс. "

Омикрон към този момент стартира да натоварва лечебните заведения в Съединени американски щати - най-засегнатата нация от вируса, където междинната стойност на новите случаи за седем дни доближи 265 427, сочат данните на университета Джон Хопкинс.

Епидемиологът и имунолог от Харвард Майкъл Мина заяви, че броят на инфектираните в Съединени американски щати евентуално е единствено " върхът на айсберга ", а същинският брой е доста по-висок заради дефицит на проби.

" Не би трябвало да се успокояваме ", сподели съветникът по инфекциозни заболявания на Съединени американски щати Антъни Фаучи.

Милиони хора по света още веднъж ще посрещнат новата година в сянката на пандемията, която е умъртвила повече от 5.4 милиона души до момента. Празненствата по този начин или другояче са лимитирани или анулирани в доста страни.

Гърция забрани музиката в питейни заведения и заведения за хранене в опит да ограничи новогодишните празненства, като публичните събития към този момент бяха анулирани.

Мексико анулира всеобщите празненства на Нова година в града след скок в случаите.

Междувременно министър-председателят на Англия Борис Джонсън отбрани решението си да не лимитира празненствата през празниците, като сподели, че към 90% от пациентите с Covid-19 в интензивни отделения не са били имунизирани с бустерна доза.

Броят на болните с ковид във Англия надвиши 10 000 - най-високият сбор от март. Новозаразените също означиха връх с 183 037 случая за ден.

От другата страна на Ламанша Франция също реализира нов дневен връх от повече от 200 000 случая - двойно повече на Коледа - откакто удължи затварянето на нощните клубове до януари. Носенето на маски навън ще стане наложително в Париж в петък за всички на възраст над 11 години, като се изключи тези в транспортните средства, велосипедистите, хората с електрически тротинетки и спортистите в самостоятелни спортове навън.

Дания, която сега има най-високия в света % на заразяване на човек, записва нов връх от 23 228 нови случая, което управляващите частично приписват на огромния брой проби, осъществени след коледните тържества.

Португалия също означи връх с близо 27 000 случая, обявени за 24 часа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР