Цитрусовите плодове имат славата на имуностимулиращи, прочистващи, подпомагащи метаболизма, отслабването

...
Цитрусовите плодове имат славата на имуностимулиращи, прочистващи, подпомагащи метаболизма, отслабването
Коментари Харесай

Не пийте лекарства с грейпфрут

Цитрусовите плодове имат славата на имуностимулиращи, прочистващи, подпомагащи метаболизма, отслабването и какво ли още не. Част от хипотетичните им изгоди са недоказани и въпрос на маркетингов трик, само че едно е несъмнено – в случай че приемате лекарство, не го смесвайте с грейпфрут.

Грейпфрутът усилва действието на съставките на лекарството и има заплаха да " предозирате " – казано допустимо най-опростено.

До това изобретение се стигнало инцидентно. Учен тествал лекарство за кръвно (фелодипин) и се опитвал да разбере въздейства ли се от банкет на алкохол. При двойно заслепено изследване търсели вещество, което да прикрие усета на алкохола и част от тестваните да го поемат, без да схванат. Спрели се на сока от грейпфрут поради интензивния горчив усет и в действителност никой не схванал че поема алкохол, само че се оказало, че резултатът от лекарството бил четирикратно повишен.

Само една чаша (250 мл) сок от грейпфрут е способна да усили равнищата в кръвта на някои медикаменти до 19 пъти, като действието се демонстрира след 30 минути и продължава до 3 дни.

Влияе при медикаменти за високо кръвно налягане и сърдечни болести, при необятно употребявани калциеви блокери, при лекарства за понижаване на холестерола, антикоагуланти, при медикаменти като Diazepam, Tegretol, Xanax и антихистамини. Също по този начин може да понижи действието на медикаменти за еректилна дисфункция като Viagra.

Научете за произхода на грейпфрута и останалите цитрусови плодове от Никола Кереков и " Науката не спи ".

По обявата работи: Росица Михова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР