Цифровизацията променя бързо пазара и затова е необходима промяна на

...
Цифровизацията променя бързо пазара и затова е необходима промяна на
Коментари Харесай

Експерти обсъждаха в София мерки за защита на онлайн потребителите

Цифровизацията трансформира бързо пазара и по тази причина е нужна смяна на разпоредбите за отбрана на потребителите, изключително тези, които пазарят онлайн. В европейския ден на потребителите специалисти по тематиката дискутираха в София.


Българските консуматори все по-често търсят правата си. Доказателството - над 20 000 тъжби постъпват за година в Комисията за отбрана на потребителите.
Димитър Маргаритов - ръководител на Комисията за отбрана на потребителите: В онлайн търговията хората най-често ни търсят за това, че или търговците по някакъв метод попречват практикуване на съществени техни права като правото на отвод от покупка в 14-дневен период или правото на претенция на дефектна стока.
Често липсва и задоволително ясно пояснение за стоката, а в дребния шрифт потребителите не всеки път схващат за чия сметка е доставката. За да има повече бистрота при онлайн търговията, от Европейската комисия приготвят редица промени.
Франсиско Фонсека Морийон, заместител общоприет шеф в Генерална дирекция „ Правосъдие и консуматори " на Европейската комисия: Искаме тези магазини ясно да осведомят потребителя с кого подписва той контракт.
И още: в случай че търговците у нас икономисват значима информация или заблуждават, ги грози санкция до 30 000 лв..
Франсиско Фонсека Морийон, заместител общоприет шеф в Генерална дирекция „ Правосъдие и консуматори " на Европейската комисия: Във Франция, Полша и Холандия санкцията при несправедливи търговски практики стига до 10% от годишния оборот на компанията. Искаме по-добра хармонизация и по-добра пропорция на глобите във всички страни.
В рамките на Българското европредседателство се разисква и контролиращите търговците институции да получат повече права върху електронното наличие:
Димитър Маргаритов - ръководител на Комисията за отбрана на потребителите: Възможността да бъде сваляно такова, когато то не дава отговор на условията на закона, опцията за това потребителите да могат да употребяват всички услуги за електронно наличие, за което заплащат абонамент в личната си страна, на територията на целия Европейски Съюз.
При анулация на полети се планува и нова опция за подаване на групови искове от засегнатите пасажери.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР