Церемонията за раздаването на най-големите филмови отличия в света -

...
Церемонията за раздаването на най-големите филмови отличия в света -
Коментари Харесай

При кого ще отидат наградите "Оскар"

Церемонията за раздаването на най-големите кино оценки в света - премиите " Оскар ", към този момент чука на вратата. Тя ще се състои с целия си искра в неделя вечерта (бел. ред. - понеделник рано сутринта на 10 януари българско време), а до момента в който феновете чакат да схванат по какъв начин ще бъдат разпределени най-разпознаваемите статуетки в света на киното, медиите се надпреварват да дават прогнози за това кои ще са спечелилите. Ето какви са предвижданията за главните категории на " Гардиън ", " Ню Йорк Таймс ", списание " Ню Йоркър " и списание " Ролинг стоун ".

Най-добър филм

" Форд против Ферари "
" Ирландецът "
" Джоджо Заека ",
" Жокер "
" Малки дами "
" 1917 "
" Имало едно време... в Холивуд "
" Брачна история "
" Паразит "

Военната драма на английския режисьор Сам Мендес " 1917 " е посочена като любимец в най-важната категория на премиите " Оскар ". Филмът, разказващ за двама английски бойци, натоварени с задачата да пренесат известие през вражеската територия, с цел да спасят живота на 1600 английски бойци, се обрисува като най-сериозния кандидат и поради положителното си показване в сезона на филмовите оценки - той сграбчи " Златен глобус " за най-хубав филм и постановка, беше огромният победител на премиите БАФТА и на премиите на Гилдията на филмовите режисьори в Съединени американски щати.

Негов главен кандидат е южнокорейският " Паразит " на Пон Чжун Хо, който може да влезе в историята, трансформирайки се в първото чуждоезично заглавие, получило " Оскар " за най-хубав филм. " Паразит " беше огромната изненада на премиите на Гилдията на филмовите артисти, вземайки огромната премия, а Гилдията на филмовите артисти има най-вече гласове в Академията, която раздава оскарите, което също е значим фактор. " Ролинг стоун " обаче твърди, че старите привички си отиват мъчно, Академията е консервативна институция и сходни заглавия най-често биват отличени в категорията за най-хубав задграничен филм. На собствен ред, признавайки че най-вероятният победител ще бъде " 1917 ", критиците на " Гардиън " считат, че премията най-вече заслужава " Ирландецът " на Мартин Скорсезе.

Най-добър артист

Хоакин Финикс, " Жокера "
Адам Драйвър, " Брачна история "
Леонардо ди Каприо, " Имало едно време... в Холивуд "
Антонио Бандерас, " Болка и популярност "
Джонатан Прайс, " Двамата папи "

По всичко проличава, че Хоакин Финикс ще вземе първия си " Оскар " за превъплъщението си в един от най-известните злодеи в света на комиксите. Роля, за която той смъкна 23 кг. Актьорът към този момент победи на премиите " Златен глобус ", БАФТА, както и на тези на Гилдията на филмовите артисти. " Смятан за един от най-хубавите артисти от своето потомство, Финикс в никакъв случай не е печелил " Оскар ". Това ще се промени в неделя ", дава обещание " Ню Йорк Таймс ".

 При кого ще отидат премиите

" Ню Йоркър " недоумява за какво Брад Пит не е номиниран за водеща мъжка роля. Според списанието той изцяло е засенчил Леонардо ди Каприо, а Адам Драйвър би трябвало да е номиниран за присъединяване си в последната лента на Джим Джармуш " Мъртвите не умират " вместо за " Брачна история ". Критиците на списание " Ролинг стоун " считат, че победител ще бъде Хоакин Финикс, само че не крият, че в случай че нещата зависеха от тях, те щяха да връчат оценката на Антонио Бандерас за " Болка и великолепие ".

Най-добра актриса

Рене Зелуегър, " Джуди "
Шарлийз Терон, " Бомба със закъснител "
Скарлет Йохансон, " Брачна история "
Сърша Ронан, " Малки дами "
Синтия Ериво, " Хариет "

Според предвижданията Рене Зелуегър ще си тръгне с първия си " Оскар " за водеща роля при дамите. Тя към този момент има едно отличие, само че за поддържаща роля за " Студена планина " на Антъни Мингела. В " Джуди " тя прави запаметяваща се роля, влизайки в облика на легендата Джуди Гарланд. Като главен неин кандидат се обрисува Сърша Ронан.

Най-добър режисьор

Мартин Скорсезе, " Ирландецът "
Куентин Тарантино, " Имало едно време... в Холивуд "
Пон Чжун Хо, " Паразит "
Сам Мендес, " 1917 "

Най-вероятно Сам Мендес ще си тръгне и със статуетката за най-хубав режисьор. Но точно това е категорията, в която Пон Чжун Хо има действителни шансове да направи огромната изненада на тазгодишната гала по връчването на премиите. " Ролинг стоун " и " Ню Йоркър " дават най-висока оценка на работата на Мартин Скорсезе, въпреки да изключват каквито и да било шансове, че той ще получи оценката.

Най-добър артист в поддържаща роля

Брад Пит, " Имало едно време... в Холивуд "
Ал Пачино, " Ирландецът "
Джо Пеши, " Ирландецът "
Том Ханкс, " Хубав ден в квартала "
Антъни Хопкинс, " Двамата папи "

Още един знаков артист, който не е получавал " Оскар " - Брад Пит, съвсем несъмнено ще вземе статуетката след повече от 30-годишна кариера в Холивуд. Той към този момент получи " Златен глобус " и премия БАФТА за запаметяващото си присъединяване в последната лента на Куентин Тарантино " Имало едно време... в Холивуд ". " Ню Йоркър " още един път отбелязва, че вижда като главен проблем в номинациите в тази категория съществуването на Брад Пит, доколкото той би трябвало да е в тази за водеща мъжка роля.

 При кого ще отидат премиите

В същото време за " Ню Йоркър ", " Ролинг Стоун " и " Гардиън " премията би трябвало да отиде при Джо Пеши за присъединяване му в " Ирландецът ". Но съгласно тях той няма съществени шансове. Нещо, което е потвърдено и от съществуването в тази категория на още един артист от " Ирландецът " - Ал Пачино.

Най-добра актриса в поддържаща роля

Лора Дърн, " Брачна история "
Марго Роби, " Бомба със закъснител "
Флорънс Пю, " Малки дами "
Скарлет Йохансон, " Джоджо Заекът "
Кати Бейтс, " Случаят " Ричард Джуъл "

Тук няма толкоз безапелационен консенсус, както в категорията при мъжете. Въпреки това Лора Дърн към този момент взе " Златен глобус ", БАФТА и премията на Гилдията на филмовите артисти за превъплъщението си в гневен юрист в " Брачна история " на Ноа Баумбах. Докато " Ролинг стоун " и " Ню Йорк Таймс " твърдо залагат на нея, " Гардиън " разяснява, че макар желанията си таман за нея, победител ще бъде Кати Бейтс. " Ню Йоркър ", на собствен ред, подчертава върху осъществяването на Лора Дърн, само че съгласно изданието актрисата ще стане жертва на ролята си на защитничка на правата на дамите и Академията ще я подмине, давайки " Оскар " на Скарлет Йохансон за " Джоджо Заекът ".

Фаворит в категорията за чуждоезичен филм е " Паразит ", който най-вероятно ще вземе и премията за най-хубав автентичен сюжет, а статуетката за операторско майсторство наподобява непокътната за Роджър Дикинс и достижението му в " 1917 ", изискан като един дълъг кадър благодарение на технологията.

Но каквито и прогнози да бъдат давани. Колкото и разумни да наподобяват те, едно е несъмнено - церемонията следва. Място за изненади постоянно има. Всичко ще стане известно в дребните часове през понеделник (10 януари).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР