Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Африка призоваха

...
Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Африка призоваха
Коментари Харесай

Африка: Няма нужда от паника относно Омикрон

Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Африка приканиха за успокоение във връзка с "Омикрон ", новия, мощно мутирал COVID-19 вид, който накара доста държавни управления да наложат нови ограничавания, осведоми "Франс прес ".

Новият вид беше обявен за първи път на Световната здравна организация (СЗО) от Южна Африка преди седмица и бързо се появи на всички континенти, задълбочавайки страховете от още една смъртоносна вълна от инфектирани и сигнализирайки, че близо двегодишната борба против пандемията не е свършила.

Ала Джон Нкенгасонг, началник на Африканските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите, прикани за сдържаност.

"Много сме обезпокоени, само че не се тормозим, че обстановката не може да бъде ръководена ", посочи той на конференция, като добави: "Няма потребност от суматоха. Ние не сме беззащитни. "

Обявен преди седмица, новият вид към този момент докара до това някои европейски държавни управления бързо да вкарват още веднъж строги ограничения, в това число наложително носене на маски и обществено разграничаване, до момента в който ограничавания за пътешестване, ориентирани най-вече към южната част на Африка, също влязоха в действие.

Африканските Центрове за надзор и предварителна защита на болесттите увериха, че са се подготвяли "от най-дълго време " за опцията за нов вид и били в добра позиция, с цел да лимитират повишаването на инфектираните.

Вариантът "Омикрон " е бил докладван в четири африкански страни, в това число Южна Африка, Гана, Нигерия и Ботсвана.

"Това ще бъде четвъртата вълна, пред която сме изправени като континент ", означи Нкенгасонг.

"Ние знаем по какъв начин да използваме бързо реагиращи, знаем по какъв начин да осигурим нужните интервенции ", увери той, добавяйки, че имунизациите също "навлизат доста устойчиво " на континента.

Нивото на имунизация в Африка обаче, континент с близо 1,2 милиарда души, е ниско, като единствено седем % от популацията е изцяло ваксинирано.

Кампаниите за имунизация започнаха постепенно поради неприятния достъп до ваксини, а в някои страни съмнението към COVID-19 имунизациите е всеобщо.

Африка се нуждае от почти 1,5 милиарда дози ваксина, с цел да ваксинира 60 % от жителите си и да реализира някакво равнище на стаден имунитет. Досега континентът е получил малко над 400 млн. дози.

През октомври Организация на обединените нации и СЗО разкритикуваха въвеждането на бустерни дози ваксини от богатите страни, като споделиха, че това лимитира достъпа на по-бедните страни до ваксини.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР