Центристът Яир Лапид, лидер на израелската опозиция, обяви късно снощи,

...
Центристът Яир Лапид, лидер на израелската опозиция, обяви късно снощи,
Коментари Харесай

Край на ерата Нетаняху в Израел, опозицията ще прави коалиционен кабинет

Центристът Яир Лапид, водач на израелската съпротива, разгласи късно нощес, че има задоволително поддръжка в Народното събрание, с цел да сформира държавно управление, предадоха международните организации.

Лапид се обади на президента Реувен Ривлин, с цел да го уведоми, че може да образува съдружен кабинет, сплотяващ съперници на досегашния министър председател - Бенямин Нетаняху от десницата. Това стана броени минути преди крайния период - 23.59 ч. (и българско време) през вчерашния ден, написа Българска телеграфна агенция.

" Това държавно управление ще работи за всички жители на Израел - тези, които гласоподаваха за него, и тези, които не направиха това. То ще направи всичко по силите си, с цел да сплоти израелското общество ", сподели Лапид.

Очаква се новото израелско държавно управление да постави клетва на 14 юни. То ще се нуждае от поддръжката на 61 депутати в Кнесета - 120-членния еднокамарен парламент.

Това развиване ще постави завършек на ерата Нетаняху - най-дълго управлявалия министър председател в историята на Израел. Ако неговите съперници не бяха постигнали съглашение, страната евентуално щеше да отиде на следващи парламентарни избори - петите за малко повече от две години.

Новата ръководеща коалиция ще бъде формирана от цели осем партии, някои от които с прекомерно разнообразни политически цели. Единственото, което ги сплотява, е задачата да бъде отхвърлен от власт министър-председателят Бенямин Нетаняху, който е заемал поста повече от 15 години - първо сред 1996 и 1999 година и от 2009 година до момента. 71-годишният Нетаняху, съден по обвинявания в корупция, господства израелската политика през последните три десетилетия и към този момент държи два върха - за най-дълго управлявал общо министър председател на страната и за най-дълго непрестанно заемане на поста - повече от 12 години.

Решителният миг бе договарянето на Яир Лапид, водач на центристката партия " Йеш Атид ", с дребната ислямистка групировка " Раам ", водена от Мансур Абас. Тя ще е първата партия на наброяващото към една пета от популацията на Израел арабско малцинство, станала част от ръководеща коалиция.

От друга страна, основен сътрудник в обединението ще е крайнодясната партия " Ямина " на Нафтали Бенет.

Според медийни известия Лапид и Бенет са се договорили да заемат премиерския пост на ротационен принцип за по две години - първо Бенет, преди да бъде заменен от Лапид, който изначало ще е министър на външните работи.

Не е ясно по какъв начин подкрепящата заселването на евреи в окупирани палестински територии крайнодясна партия " Ямина " ще съжителства с лявата Партия на труда ( " Авода " ) или с " Раам ", които са за решение на спора с палестинците на основата на взаимното битие на две страни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР