Централните банки получиха много малко оферти в първия от новите

...
Централните банки получиха много малко оферти в първия от новите
Коментари Харесай

Слаб интерес към предоставяната от водещи централни банки извънредна доларова ликвидност



Централните банки получиха доста малко предложения в първия от новите ежедневни аукциони, проведени за възстановяване на световния достъп до доларова ликвидност, което допуска, че напрежението на световните пазари на финансиране към този момент е овладяно, оповестява Блумбърг и " Файненшъл таймс ".

Федералният запас на Съединени американски щати и пет други водещи централни банки обявиха през уикенда, че от понеделник ще преминат от седмични към ежедневни аукциони по контрактуваните двустранни суаопови доларови линии най-малко до края на април.

Английската централна банка удостовери, че не е получила предложения в извършения през днешния ден седемдневен репо аукцион, до момента в който Европейската централна банка съобщи, че е разпределила единствено 5 милиона $ на една финансова институция. Това спрямо предложения за 469,5 милиона $ предложения през последната седмична интервенция на ЕЦБ.

Японската централна банка също не получи предложения от вероятно закъсали за доларова ликвидност финансови институции.

Предлагайки шанса да обезпечи доларова ликвидност посредством Федералния запас на Съединени американски щати на дневна база, а не на типичната седмична база, Швейцарската национална банка пък отпусна 101 милиона $ в ежедневна репо интервенция със седемдневен падеж. Това е най-голямата сума от октомври 2022 година, само че много под предходните времена на световна банкова рецесия.

" Изглежда, че Фед и другите централни банки са подхванали доста превантивни дейности тук и въобще няма да се изненадаме, в случай че търсенето при тези интервенции за доставка на долари остане много непретенциозно “, разяснява Стивън Бароу от Standard Bank и добави: " Изглежда, че натискът за доларово финансиране до момента е бил доста стеснен ".

Днешните аукциони бяха факт, откакто Фед и пет негови сътрудници дадоха обещание координирани дейности, с цел да подсигуряват, че доларите ще продължа да текат по света. Те направиха това, защото спасяването на Credit Suisse Group от UBS Group AG се трансформира в последната глава от двуседмичната серия от турбуленции в световния банков бранш,  които заплашват с нова финансова рецесия, в случай че тези турбуленции не бъдат преодолени, отбелязва Блумбърг.

Инициативата разрешава на интернационалните централни банки да заемат средства в международната аварийна валута от Фед на Съединени американски щати в подмяна на еквивалентна сума от техните локални валути. Така наречените доларови суап линии бяха необятно употребявани за първи път по време на финансова рецесията от 2007-2008 година, само че в този момент са част от нормалната процедура на централните банки, когато настъпят проблеми.

Целта на тези аукциони е да се отговори на потребностите на фирмите и финансовите институции, които нормално имат отговорности, деноминирани в долари или пък бързат да се снабдят с американската валута предвид на нейния статут на " леговище ", когато зародят напрежения във финансовата система или в международната стопанска система и се свие достъпът до пари.

Проучване от април 2022 година на икономистите Линда Голдбърг и Фабиола Равацоло откри, че суаповите линии на централните банки  в действителност съумяват да намалеят " чувствителността на индикаторите за световно напрежение при  финансирането по повод на  влошените настроения ".

По обявата работи: Явор Римски БНР подкасти: На всяка цена
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР