Централните банки на Европа и САЩ продължават да затягат паричната

...
Централните банки на Европа и САЩ продължават да затягат паричната
Коментари Харесай

Как да подсигурим финансово бъдещето на децата си

Централните банки на Европа и Съединени американски щати не престават да стягат паричната си политика, с цел да се оправят с възходящата инфлация.

Как обаче да използваме застрахователна лавица, не просто, с цел да за да защитим парите си от възходящия инфлационен напън, само че даже и да осигурим спестявания за децата си, когато станат пълнолетни.

Веселин Ангелов, изпълнителен шеф на едно от водещите застрахователни сдружения у нас обяснява пред Българска национална телевизия по какъв начин това е допустимо, какви са преимуществата на застраховката " Живот " и защо да внимаваме при сключването ѝ?

Как да спестяваме за децата си?

Най-разпознаваемите и добре познати финансови артикули в международен мащаб, са спестовните и капиталови застраховки " Живот ". Те по едно и също време обезпечават финансова отбрана за фамилията при настъпване на неподходящи обстановки, свързани с живота и здравето и средства за финансиране на бъдещи цели при приключване на периода на застраховката - било то за обучение на децата, за пенсионния интервал или друго.

Именно тези артикули оферират най-хубавата композиция " отбрана и икономисване ". Това е в действителност добра " договорка " – за периода на полицата спестяваме избрана сума, употребяваме застрахователна отбрана, а най-после получаваме сумата, която сме вложили със съответната рентабилност по нея.

 istock istock
Освен че застраховките " Живот " обезпечават отбрана при събитие, обвързвано с нашия живот и здраве, тези артикули дават опция да спестяваме и влагаме за нескончаем интервал от време и да финансираме дълготрайните си житейски цели. Важно преимущество на този вид застраховки, отбелязва Ангелов, е че покриват два съществени риска:
- загуба на живот вследствие на акцидент или заболяване - рисков компонент;
- прекарване или постигане на избрана възраст - спестовен/инвестиционен съставен елемент.

Какво значи " риск от прекарване "?

Терминът " риск от прекарване " за мнозина може да звучи неразбираемо и даже необичайно. В същността си той значи, че застрахователят поема отговорността в края на периода да изплати на застрахованото лице избрана сума, според изискванията на полицата.

Каква минимална сума е рационално да заделяме, с цел да се натрупа рационална сума след 5 - 10 - 15 - 18 години?

Когато обмисляме закупуването на капиталова или спестовна застраховка " Живот " би трябвало да отчитаме дълготрайния им темперамент - те се подписват за период от 5 до 25 или повече години. Това значи, че би трябвало добре да преценим какъв размер на премийна вноска може да си позволим предвид на бюджета и да имаме подготвеност да заделяме тези средства постоянно през целия интервал на полицата. Също толкоз значимо е добре да планираме периода на полицата предвид на задачата, която желаеме да реализираме - да вземем за пример, да осигурим средства за обучение на детето или средства за късните години.

 istock istock
При множеството застраховки като " Каско ", имуществени и други, периодичността на вноските не се отразява върху същността на продукта. Но при капиталовите застраховки " Живот " методът, по който се заплаща наградата, има огромно значение и на процедура е фактор за образуване на разнообразни животозастрахователни артикули. На пазара се оферират артикули с от време на време или еднократно заплащане на премийните вноски, като това постоянно се отразява върху образуването на застрахователните заплащания.

Ето някои образци:

При застраховките " Живот " с еднократно в началото заплащане на цялостната застрахователна сума от 10 000 лева при положение на съдбовно събитие вашите наследници ще получат 10 000 лева Има и артикули, при които се застраховате за 10 000 лева и плащате периодическа награда, като при съдбовно събитие вашите наследници ще получат обезщетение в размер на платените досега награди и начислената рентабилност.

Колко ще плащаме за застраховката е директно обвързвано с капиталовите ни цели и благоприятни условия. Разбира се, значение има също възрастта, здравословното положение и други фактори. Ако задачата ни е да подсигурим по-високо застрахователно заплащане по главните опасности, в това число и риска от прекарване, то и застрахователна сума ще е по-висока, а оттова и премийната вноска. Няма по какъв начин, да вземем за пример, да желаеме да сключим лавица за период от 10 години, за застрахователна сума от 100 000 лева, а да плащаме награда от 50 лева на месец.

 istock istock
Има ли минимална възраст, на която би трябвало да е детето, с цел да се употребяват съответните артикули? Има ли други наложителни условия?

Застраховката може да бъде подписана още в деня на раждане на детето като по този метод ще има задоволително време за струпване на задоволително средства и рентабилност до периода на застраховката. Условието е на падеж на застраховката детето да бъде на възраст сред 18 и 25 години.

Основно условие при подписване на застраховки " Живот " е обявление на здравословното положение на застрахованото лице. В взаимозависимост от заявените условия и размера на застрахователната сума е допустимо да бъдат назначени спомагателни медицински проучвания за засвидетелствуване, оценка на риска и удостоверение за даване на застрахователно покритие.

Застраховката " Живот " има разнообразни субекти, изключително когато полицата се отнася и до дребните членове в фамилията. Ангелов обясня каква е разликата сред тях:
- Договорител или Застраховащ - това е лицето, което подписва застраховката със Застрахователя и е страна по застрахователния контракт. Застраховащият може да бъде и застрахован и/или ползващо се лице. В съответния образец Застраховащ може да бъде всеки един от двамата родители;
- Застрахован (застраховано лице) - може да бъде физическото лице, чийто живот, работоспособност, здраве и/или имуществени вреди са застраховани. Най-често се застраховат родителите, което от рискова позиция е по-рационалният вид. Това е по този начин, тъй като главната логичност при застраховането е да се обезпечи финансова отбрана при настъпване на събитие с главния източник на приход в семейството;
- Ползващо лице - това е лицето, което има право да получи суми и компенсации по застраховката. Разглеждайки вид, при който са застраховани родителите, то ползващото лице при настъпване на застрахователно събитие ще бъде детето.
 istock istock
Кой обаче ръководи средствата, в случай че:
- Родителите се разведат или нямат брак?
Застраховащият е един от двамата родители. При липса на брак или бракоразвод, родителят, който е в ролята на Застраховащ по полицата, продължава да се разпорежда с полицата до нейния падеж/

- Един от двамата родители се откри трайно в чужбина?
При трайно определяне в чужбина Застраховащият следва да уточни друго лице, което ще се разпорежда с полицата. Подписва се добавък към застрахователната лавица за смяна на Застраховащия;
- Застраховащият родител почине?
При гибел на Застрахования, настъпила през периода на застраховката, на ползващото се лице (детето) се изплаща закрепена застрахователна сума, която е посочена в полицата, като идващите вноски до падеж се поемат от Застрахователя. Така детето ще получат закрепена сума при настъпване на неподходящата житейска обстановка в фамилията и на падежа на застраховката (при навършване от 18 до 25 години) ще разполага със средства за обучение или покриване на други разноски.

 istock istock
Ако Застраховащият е друг от Застрахованото лице. При гибел на Застраховащия, в случай че не е контрактувано друго, всеки, който има юридически интерес, може да замести Застраховащия след документално единодушие на законните му наследници. Ако Застраховащият не бъде заместен, застраховката се приключва и откупната стойност се изплаща на законните му наследници;

Основното, за което следва да се внимава при подписване на застраховки е вярното установяване на обособените субекти в полицата, с цел да има оптималната изгода от полицата.

Частен правосъден реализатор може ли да блокира средствата на детето?

Вземанията по застраховките " Живот " са предпазени от наложително осъществяване. Това значи, че в случай че поради отговорности към кредитори, към нас е заведена процедура за наложително осъществяване, правосъдният реализатор не може да наложи запор върху вземанията по застраховката " Живот ".

 istock istock
В допълнение на това притежателите на застраховки " Живот " са предпазени при неплатежоспособност на осигурител. Това значи, че вземанията по застраховки " Живот " на едно лице са обезпечени до 196 000 лева при положение на банкрут на осигурител. Институцията, която подсигурява този механизъм, е Гаранционният фонд, посредством управлявания от него " Обезпечителен фонд ".

Управлението на средствата зависи от вида застраховка, прецизира Ангелов. Затова би трябвало да се реши още преди подписване на полицата:
- Спестовни (класически) застраховки " Живот ", при които спестяванията ни се ръководят от застрахователя, в сходство с капиталовата му политика. Тук би трябвало да отбележим, че се ползват прецизни законови условия във връзка с вложенията на застрахователите и гаранциите, които те би трябвало да обезпечат. В края на интервала на полицата, в общия случай, се изплаща обезпечена застрахователна сума плюс насъбраната рентабилност.

- Инвестиционни застраховки " Живот ", при които спестяванията ни се ръководят в сходство с нашия капиталов избор.
При подписване на капиталова застраховка " Живот " ние имаме опция да изберем къде да се влагат средствата от премийните ни вноски, несъмнено, при избрани условия. Ние избираме в кой или кои капиталови фондове, препоръчани от застрахователя, да се насочат парите ни. Предимството в тази ситуация е, че посредством застрахователя имаме достъп до фондове, които са за огромни, институционални вложители със съответните по-изгодни условия, по отношение на непосредствено вложение в тях като физически лица.

 istock istock

Какви са дължимите такси по застраховката?

Информация за всички такси и техния размер може да бъде открита в особено създадените осведомителни документи по застраховката. Там се намира и подробна информация за тяхното въздействие върху доходността. Прилагането, размерът на таксите и тяхното въздействие върху възвращаемостта за клиента се наблюдават от Комисията за финансов контрол и дават отговор на интернационалните наставления за създаване и разпространяване на застрахователни артикули.

Трите най-често прилагани такси по застраховка " Живот " са:
- Административна такса - съставлява разноските, свързани с администрирането на застраховката и ръководството на фондовете. Тези разноски се покриват от време на време или при всяка преоценка на фондовете посредством понижаване цената на капиталовите фондове с посочената в полицата административна такса;
- Входяща такса - ползва се върху всяка премийна вноска и служи за покриване на рисковото покритие по застраховката;
- Такса за предварителен откуп - удържа се от цената на персоналната сметка при предварително преустановяване на застраховката.
 istock istock
Може ли лихвата, която се натрупва, да компенсира възходящата инфлация?

При спестовните (класически) застраховки " Живот " казусът е, че през последните години доходността е доста ниска, покрай нула. Затова хората се насочват към други други възможности като капиталовите застраховки " Живот ", които имат капацитет за по-висока рентабилност. При тях може да се възползваме от опцията да влагаме средства в капиталови фондове, опериращи на разнообразни финансови пазари и работещи с разнообразни финансови принадлежности като акции, облигации, държавни скъпи бумаги, депозити и други Целта е да накараме " парите ни да работят за нас " и да реализираме по-висока рентабилност в дълготраен проект, която да надвиши и компенсира възходящата инфлация. Но би трябвало да сме наясно, че ние самите носим капиталовия риск, т.е. при капиталовите застраховки " Живот " застрахователят не дава гаранции за избрана рентабилност или за опазване на размера на вложените средства.

Нека подчертаем - информираността е в основата на рационалния избор!

Важно е да сме наясно от една страна със личната си настройка към вдишване на риск, а от друга - по какъв начин работят финансовите пазари и капиталовите фондове, какви са главните финансови принадлежности, техните специфики и опасности. Задължително би трябвало да се срещнем в елементи с предварителната информация, която се дава от застрахователите - общи условия и главен информативен документ. В последния се съдържа информация по отношение на прогнозното равнище на капиталов риск по дадения артикул, вероятната възвращаемост, показана като три разнообразни сюжети (негативен, реален, оптимистичен), относимите разноски. Тези данни могат да ни послужат като ориентир във връзка с застрахователното заплащане в края на интервала на полицата.

Каква сума е нужна да се заделя месечно, с цел да осигурим финансово висшето обучение на детето? А в случай че желаеме да покрием образование в чужбина?

Повечето застрахователи на пазара са създали специфични цифрови калкулатори, които целят да ни оказват помощ при взимане на вярно решение за избор на артикул и неговите характерности.

Затова Ангелов поучава да преминем през следната поредност от стъпки, с цел да определим тактиката ни за реализиране на финансовата цел.

 istock istock
- Какъв е приблизителният разход за финансиране на обучение към днешна дата?
Това е строго самостоятелно и зависи дали ще се употребява квартира, превоз, такса за университет, храна, разчита ли се на частична стипендия и други
- Колко години има до задачата или установяване на капиталовия небосвод?
Например, в случай че сега детето е на 5 години и чакаме да запише висше обучение на 19, то хоризонтът ни е 14 години.
- Колко спестявания може да отделим все още и какъв брой може да отделяме регулярно - месечно или годишно?
Основната концепция на този метод се основава на правилото, че един лев през днешния ден е повече от един лев на следващия ден. Ако през днешния ден изчислим, че ще са ни нужни Х лв. за финансиране на образованието на детето ни, то упованията са осъществената спомагателна рентабилност по застраховката да си „ свърши работата " и да попречва отрицателния резултат от инфлационните процеси;

Настоящият материал е с информативен темперамент и не съдържа капиталов съвет или директна или непряка рекомендация за покупка или продажба на един или повече финансови принадлежности. Предоставената информация не съставлява резултат от извършено контролирано пазарно изследване и не може да се смята за задоволителна за установяване на настоящата или бъдеща стойност на съответен финансов инструмент или пазарен знак.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР