Централните банки добавиха колосалните 1136 тона злато на стойност около

...
Централните банки добавиха колосалните 1136 тона злато на стойност около
Коментари Харесай

Централните банки купиха колосални количества злато през 2022 г.

Централните банки прибавиха колосалните 1136 тона злато на стойност към 70 милиарда $ към запасите си през 2022 година Толкова те не са купували от 1967 година насам, заяви Световният съвет по златото (WGC) във вторник. 

Данните акцентират смяна в отношението към златото от 90-те години на предишния век и 2000-те на този, когато централните банки, изключително тези в Западна Европа, които имат доста кюлчета, продаваха стотици тонове годишно.

След финансовата рецесия от 2008-09 година европейските банки стопираха да продават, а от ден на ден стопански системи като Русия, Турция и Индия започнаха да купуват.

Интересът на централните банки към жълтия метал се корени в стабилността му при турбулентни времена. За разлика от валутите и облигациите, цената на златото не е обвързвана с издаване и парични политики.

За сметка на това разрешава на централните банки да се диверсифицират от активи като държавните облигации на Съединени американски щати и $.

Това е продължение на наклонността “, сподели анализаторът на Световния златен съвет Кришан Гопаул, представен от Reuters. Той добави, че моторите ѝ се подхранват от задълбочилите се през предходната година неустановеност и неустойчивост на геополитическия и макроикономическия фронт.

Купуването понижа по време на пандемията от ковид, само че се форсира през втората половина на 2022 година, като централните банки закупиха 862 тона сред юли и декември, съгласно WGC.

Банки, в това число тези от Турция, Китай, Египет и Катар, споделиха, че са вложили в злато предходната година. Но към две трети от покупките на централните банки през 2022 година не са били обществено докладвани, сподели WGC.

Сред банките, които не са разгласили постоянно информация за промени в златните си ресурси, са тези на Китай и Русия.

WGC не чака покупките през 2023 година да съумеят да доближат равнищата от 2022-а.

Покупките на централните банки усилиха общото световно търсене на злато през предходната година до 4741 тона, което е с 18% повече от 2021 година и най-високото за всяка година от 2011 година насам.
 Апетит за злато: 3 страни купиха 55 тона за месец  Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинзлато активи ресурси покупки централни банки ПоследниНай-четениПазари 20 Централните банки купиха колосални количества злато през 2022 година Градоустройство 116 ЦГМ разгласи подготвеност да издава по-евтините карти за възпитаници и студенти Хай-тек 60 Brain-Computer интерфейсите навлизат в живота ни през 2023 година? Компании 84 Мъск задейства превръщането на Twitter в суперприложение Телекомуникации 2057 И А1 подвига цените, само че не за всички клиенти Европари 184 Бизнесът получи достъп до 235 млн. лева за енергийна успеваемост Бюджет и финанси 192 Еврозоната изненада с висок напредък, само че пазарите не са във екстаз Компании 612 БДЖ се размина (засега) с новите влакове за 1 милиарда лева Енергетика 472 За първи път в Европа силата от слънце и вятър надмина газовата Финанси 600 Българска народна банка чака хората да свият потреблението и да натрупат повече депозити Накратко 12203 Новини от седмицата: Кой е новият шлагер на имотния пазар?; Българска компания прави възторг в Европа Компании 9116 Новият дом на NOVA Broadcasting Group Digital 6034 Всемогъщият Гугъл се изправя против най-голямото си тестване Индустрии 4316 Здрави животни за крепко човечество Бюджет и финанси 3848 Германия даде знак, че навлиза в криза Енергетика 3197 „ Росатом “ нападна българския министър на енергетиката Бюджет и финанси 2822 Държавата се готви за въвеждане на цени и в лв., и в евро от август Политика 2408 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Бюджет и финанси 2084 Възстановяването от Коронавирус пренареди регионалните стопански системи в България Телекомуникации 2057 И А1 подвига цените, само че не за всички клиенти Всички вести Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР