Централната избирателна комисия (ЦИК) проведе днес симулация на машинен вот

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) проведе днес симулация на машинен вот
Коментари Харесай

Вторият експеримент на ЦИК - за гласуване с машина нужни от 30 секунди до минута и половина

Централната изборна комисия (ЦИК) организира през днешния ден симулация на машинен избор в кметството на село Доброславци, област София. На нея участваха членове на ЦИК, на Обществения съвет, публицисти. Целта на опита е да се откри какъв е потенциалът на едно машинно устройство, разясниха за Българска телеграфна агенция от комисията.

Селото е определено поради съотношението дали своят вот - негласували. Статистика при опита се води за пол, възраст и учебен ценз на хората, както и за това дали за първи път гласоподават с машина. Резултатите от Доброславци до момента демонстрират, че за упражняването на един избор с машината са нужни от към 30 секунди - до минута и половина.

Подобен опит се организира на 27 май в постройката на ЦИК, в София. На него общо 75 души съумяха да гласоподават с машина за 1 час. По думите на представителя Цветозар Томов тогава опитът е бил по-скоро оптимистичен, само че не пожела да се обвързва с заключения, защото " в него са взели участие градски гласоподаватели евентуално с висок учебен статус, а би трябвало да минат и идващите проби, с цел да се види с какво движение гласоподават и хора, които имат по-малко опит с електронни устройства и възможни усложнения ".

" Главното, което ЦИК желае да откри, е дали потенциалът, с който комисията разполага, е задоволителен или би трябвало да се усили и в случай че да - с какъв брой, с цел да се обезпечи опция във всички секции с над 300 гласоподаватели да се организира машинно гласоподаване ", разяснява Цветозар Томов.

ЦИК към този момент обмисля в секциите с над 450 гласоподаватели да се слагат по две машини.

Предстои същият опит да се състои в община Сливница, а по-късно ЦИК да проучва резултатите, в случай че данните са задоволителни за това.

Секциите, в които ще се гласоподава с машини на предварителните парламентарни избори на 11 юли, са към 9600 в страната и минимум 242 са в чужбина.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР