Централната избирателна комисия (ЦИК) поръчва допълнителни 1637 машини за гласуване

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) поръчва допълнителни 1637 машини за гласуване
Коментари Харесай

ЦИК купува над 1600 допълнителни машини за почти 9 млн. лева

Централната изборна комисия (ЦИК) поръчва спомагателни 1637 машини за гласоподаване за идните избори. Решението бе взето на съвещание на комисията, устройствата ще бъдат обезпечени от досегашния производител " Смартматик ". Избягва се досегашният български сътрудник на компанията – компания " Сиела Норма ", която до момента постоянно печелеше тези поръчки.

Максималната планирана стойност на поръчката е 8 923 400 лева

До търсенето на спомагателни машини се стигна, откакто с последните промени в Изборния кодекс бе планувано в секциите с над 300 гласоподаватели в България и зад граница да се гласоподава единствено с устройства. Преди тези промени машини имаше единствено в секциите с над 300 гласоподаватели в страната, само че там можеше да се гласоподава и с бюлетини – нещо, което в този момент се позволява единствено при форсмажори условия. Идеята е спомагателни устройства да бъдат сложени в огромните секции, с цел да не се стига до опашки и напрежение.

Иначе преди изборите през април бяха поръчани 9600 машини, които в този момент може би щяха да стигнат за осъществяване на закона. При сюжети на избори единствено с тези устройства обаче в огромните секции евентуално щеше да се стигне до опашки и напрежение, тъй като в тях щеше да има единствено по една машина.

До договарянията сред ЦИК и " Смартматик " се стигна, откакто при започване на месеца " Сиела Норма " отхвърли да обезпечи поисканите от ЦИК спомагателни 1500 машини, тъй като не беше съгласна с препоръчаната оптималната стойност на поръчката, която беше 6.5 млн. лева без Данък добавена стойност и с изключение на устройствата включваше и логистиката и обслужването на софтуера за всички машини. За всичко това компанията искаше 14-15 млн. лева, което докара до преустановяване на договарянията сред нея и ЦИК.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР