Централната избирателна комисия (ЦИК) одобри , в които ще се

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) одобри , в които ще се
Коментари Харесай

ЦИК обяви 791 секции за гласуване в чужбина

Централната изборна комисия (ЦИК) утвърди, в които ще се гласоподава на парламентарните избори на 11 юли. Българите зад граница ще могат да пуснат бюлетина в 791 изборни секции в 68 страни по света, което е най-високият брой секции открити до момента. Това се дължи на последните ремонти в Изборния кодекс, с които падна ограничаването за броя на секциите в чужбина. На предните избори имаше ограничаване в броя на секциите, въведено от ръководещото болшинство на ГЕРБ и “Патриотите “, което докара до огромни опашки пред някои от изборните секции зад граница.

Сега най-вече секции ще има във Англия – 135, следвана от Турция – 121, и Германия – 116.

Продължават постъпките на Министерство на външните работи пред немските управляващи за позволение да се открият изборни секции отвън територията на дипломатическите и консулски представителства. Поради това, че все още такова позволение към момента няма, тези изборни секции се афишират в актуалното решение на ЦИК под изискване и няма да има опция да бъдат открити, в случай че до 30 юни 2021 година немските управляващи не дадат позволение.

Останалите страни с повече места за гласоподаване са Испания (67), Съединени американски щати (58), Гърция (32), Италия (28).

Държавите, в които България има дипломатическо или консулско посланичество, само че няма да се разкриват секции поради военни спорове, комплицирана епидемиологична конюнктура и тежки ограничаващи ограничения са Ирак, Сирия, Палестина, Либия, Йемен, Етиопия, Афганистан,Пакистан, Индия, Индонезия, Виетнам, Монголия,Казахстан, Узбекистан.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР