Централната избирателна комисия (ЦИК) е установила нарушения на в-к „Телеграф”,

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) е установила нарушения на в-к „Телеграф”,
Коментари Харесай

ЦИК ще санкционира вестник на Пеевски

Централната изборна комисия (ЦИК) е открила нарушавания на вестник „ Телеграф”, издаван от депутата от Движение за права и свободи и претендент за Европейския парламент Делян Пеевски. Това излиза наяве от решение, оповестено на уеб страницата на комисията в събота.

Поводът е сигнал от „ Демократична България” поради книга-притурка към в. „ Телеграф” в броя от 24 май. Заглавието ѝ е „ Оригиналът Иван Костов Истината за прехода 1989 – 2019” с подзаглавие „ Лъжата”. Изданието е контра-книга на записките на някогашния министър председател Иван Костов, издадени преди към месец със заглавие „ Иван Костов, Свидетелства за прехода, 1989 г.-1999 г.”

Книгата не е избирателен материал, открива ЦИК. Въпреки това комисията приема, че с издаването ѝ са накърнени правата на лидера на евролистата на „ Демократична България” Радан Кънев и представляващия обединението Христо Иванов по неприемлив метод.

„ Видно от наличието на притурката (книгата) е, че в обособени нейни елементи се разясняват лица – претендент за член на Европейския парламент от Република България в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 година и представляващият обединението Христо Иванов. С мненията се цели да се създадат внушения в тяхна щета по метод, който е неприемлив в изискванията на предизборна акция. На стр. 216 и стр. 218 Радан Кънев е наименуван марионетен водач на ДСБ “. На стр. 196 Христо Иванов е наименуван „ сламеният партиен водач “. На стр. 217 Христо Иванов е наименуван „ сламеният водач на олигархичната партия „ Да България “. На стр. 218 Христо Иванов е наименуван „ Пинокио “, поради склонността му да замества истината с неистини. За Христо Иванов на стр. 218 правосъдната промяна, която да разреши на него и олигарсите му да яхнат Темида и да получат индулгенция за закононарушенията си. На стр. 219 Христо Иванов „ се трансформира в еманация на политинженеринга на Кръстника (си), стартиран от него още в далечната 2002 г.”, написа в решението на комисията.

ЦИК приема, че в. „ Телеграф” е уязвил положителното име, достолепието и достойнството на Кънев и Иванов. Нарушението е осъществено от шефа на фирмата-издател „ Телеграф-Медиа”, „ доколкото носи публицистичната отговорност за наличието на оповестения материал”.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР