Централната избирателна комисия пусна виртуален симулатор за предстоящото машинно гласуване

...
Централната избирателна комисия пусна виртуален симулатор за предстоящото машинно гласуване
Коментари Харесай

ЦИК пусна виртуален симулатор за машинното гласуване -

Централната изборна комисия пусна виртуален симулатор за идното машинно гласоподаване на предварителния парламентарен избор на 2 октомври.

От Комисията чака гласуването на ел. устройство да отнеме не повече от минута, две. Същевременно следва и огромна осведомителна акция в цялата страна, посредством която ще се обзет всички обитаеми места, където ще се гласоподава по този метод.

На изборите на 2 октомври гласоподавателят ще употребява единствено една смaрт карта, предоставена му от член на Секционната изборна комисия, по този начин както беше и на предходните изключителни парламентарни избори.

На екрана се изписва текст „ Избори за Народно заседание 2 октомври 2022 година "  и текст, подканващ гласоподавателят да сложи картата в устройството. След като картата бъде сложена в слота на машината, всеки ще може да избере за коя партия да гласоподава и за кого да даде преференциален избор. Това става посредством натискане на някои от бутоните за предходна или последваща страница.

Следващата стъпка е обвързвана с инспекция на избора и гласоподаване. Машините дават алтернатива и за смяна на избора.

Машината пуска квитанция, която би трябвало да бъде взета и пусната в особено предопределената кутия. Накрая се изважда и смарт картата.

Симулаторът е част от разяснителната акция за гласоподаване с машините, провеждана от ЦИК. Обявена е и социална поръчка за адаптиране на до момента употребяваните разяснителни аудио и видеоматериали, както и плакати, свързани с вота.

Симулаторът може да бъде употребен безграничен брой пъти от всеки искащ да възпроизведе главните интервенции за практикуване на избор с устройствата. Той е наличен на следния уеб адрес:.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР