Централната избирателна комисия одобри броя на секциите, в които ще

...
Централната избирателна комисия одобри броя на секциите, в които ще
Коментари Харесай

Броят на секциите за гласуване в чужбина е намалял

Централната изборна комисия утвърди броя на секциите, в които ще може да се гласоподава зад граница. За разлика от вота през юли, когато бяха разкрити рекордните 784 секции, този път българите в чужбина ще могат да гласоподават в 755 секции (или с 29 по-малко). 671 от тях бяха разкрити автоматизирано на база на адресите от изборите на 11 юли, а за спомагателни секции българите в чужбина трябваше да съберат най-малко 40 заявки.

, което е с към 15 хиляди по-малко спрямо изборите на 11 юли и и с над 30 хил по отношение на 4 април. Тогава близо 88 хиляди българи изявиха авансово предпочитание да упражнят правото си на избор.

И този път най-вече места за гласоподаване ще бъдат разкрити във Англия - 132. По информация на Мрежата на изборните доброволци обаче две секции в Лондон са били " пропуснати " от ЦИК, тъй че подалите заявки български жители ще имат време да апелират решението на изборната комисия до 26 октомври (вторник). В Турция ще има опция да се гласоподава в 127 секции. В Германия, където има огромна българска диаспора, би трябвало да може да се гласоподава в 85 секции. Броят им е с 31 по-малко, защото още в края на септември на идните избори да има секции единствено на до 40 адреса, отвън дипломатическите и консулските служби. От решението на ЦИК излиза наяве, че до този миг управляващите в Германия към момента не са дали своето позволение да се образуват секции отвън българското посолство и консулствата. Крайният период, до който може да се чака позволение, е 4 ноември. Такова разршение се чака и за секциите в Аржентина, Алжир, Египет, Италия, Канада и едн секция в Китай, и една в Сърбия. От Министерство на външните работи не престават да работят по въпроса. В Испания ще бъдат открити 69 секции, а в Съединени американски щати - 55.

В прилежащите Гърция, Северна Македония, Сърбия и Румъния секциите са надлежно 25, 7, 6 и една. От работна група Избори към Министерство на външните работи е постъпило предложение да не се разкриват секции в Неа Мудания, Неа Перамос, Никити, остров Левкада, остров Лимнос и остров Тасос, защото отвън туристическия сезон там съвсем няма български жители.

Заради проблеми със сигурността предстоящо няма да се гласоподава в Ирак, Сирия, Палестина, Либия, Йемен и Афганистан. Също и в Пакистан, КНДР, Монголия, Етиопия, Казахстан, Узбекистан, Виетнам, Индонезия - или тъй като подадените заявки са извънредно малко, или тъй като изобщо няма такива.

В решението на ЦИК обаче липсва значима информация, а точно в кои секции ще се гласоподава с машини и в кои не. Засега по планирани данни на Външно министерство в 21 от тях, или в към 200 секции ще се гласоподава с машини.

В кои страни и градове ще се разкрият секции вижте.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР