Централната избирателна комисия одобри броя и мястото на секциите за

...
Централната избирателна комисия одобри броя и мястото на секциите за
Коментари Харесай

Вотът от чужбина: ЦИК одобри 465 избирателни секции извън страната

Централната изборна комисия утвърди броя и мястото на секциите за гласоподаване в чужбина. За първи път те са толкоз доста. 465 са местата, в които наши сънародници зад граница ще могат да дадат гласа си.

Най-много новооткрити секции ще има в Германия - 69, и Испания - 53, следвани от 25 в Италия и 20 в Гърция.

По закон, секциите в страните отвън Европейския Съюз, като Турция, Съединените щати и Обединеното кралство, да вземем за пример, са лимитирани до 35.

В Австрия секциите са 17 като 9 са във Виена. Ще се гласоподава в пенсионерски клубове, затворени поради Коронавирус епидемията.

„ Изборите ще се проведат с помощта на един доброволчески корпус, който открива секции и провежда хората в изборни комисии... И това е на всички места по света “, отбелязва Мариана де Мео.

Вълната от възторг за гласоподаване обхвана и Барселона, където в две секции в генералното консулство се чакат над 5000 сънародници.

„ Има огромна интензивност спрямо 2017 година и българите в действителност имат голямо предпочитание и всички, които са подали заявки ще вземат участие “, споделя Иванка Иванова.

В Гърция някои секции са със заменени адреси, с цел да отговорят на санитарното условие за над 75 квадрата, предизвести преди дни външния министър.

„ В Атина имаме огромна зала с 3 секции да са спокойни за здравето си “, увери министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Най-голямо скупчване пред секциите се чака в Лондон.

„ Очакваната ампутация на изборни права поради недомисления изборен кодекс провокира голямо оскърбление и отвращение - не пресилвам. Имахме подготвеност за 87 секции “, показва Мария Спирова, която живее в Оксфорд.

„ Те са интензивно гласуващи и броят на подадените заявки разрешават да се открият два пъти повече секции. Само, че няма по какъв начин да бъдат открити повече от 35, тъй като е записано в закона - можели да повече от едно място за гласоподаване “, изяснява представителят на ЦИК Димитър Димитров.

За организацията на вота в чужбина ще бъдат командировани в допълнение над 220 чиновници.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР