Централната избирателна комисия е задължала незаконно и без правно основание ...

Централната избирателна комисия е задължала незаконно и без правно основание

ЦИК е задържала незаконно 228-те машини за гласуване, потвърди ВАС

Централната изборна комисия е задължала нелегално и без правно съображение 228-те машини, благосъстоятелност на компанията " Смартматик " . Това е решението на Върховния административен съд, оповестява БНР.

Припомняме, устройствата бяха импортирани у нас от компанията " Сиела Норма " отвън публичната поръчка за 1600 спомагателни устройства.

Решението на Върховен административен съд е след прегледана частна тъжба от ЦИК против който на 15 ноември - ден след първия тур на изборите, разпореди машините да бъдат освободени от склада на " Карго Партнер ".

Върховен административен съд смята за неоснователна и удостоверява, че решението за задържане на устройствата не се основава на закон или административен акт.
 ЦИК обмисля да апелира решението на съда за 228-те машини
ЦИК обмисля да апелира решението на съда за 228-те машини

Утре Комисията би трябвало да обяди дали ще има балотаж за държавен глава

Магистратите показват, че " Сиела Норма " има право да държи машините, откакто е предоставила фактури и платени мита при вноса им в България.

Припомняме, малко преди деня на изборите водачът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че посредством 228 спомагателни машини, които се съхраняват дружно със закупените за вота устройства.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров изясни, че машините, планувани за изборите на 14 ноември, са вкарани в склада на компанията, а тези. Те са били на обособен принцип, запечатани в железен резервоар.
 Съдът освободи 228-те машини на „ Сиела Норма “
Съдът освободи 228-те машини на „ Сиела Норма “

Решението е взето тази заран

Източник: news.bg