Централната избирателна комисия би могла да организира пробно гласуване с машини

Централната избирателна комисия би могла да организира пробно гласуване с машини ...

ЦИК ще мисли дали да организира пробно гласуване с машини


Централната избирателна комисия би могла да организира пробно гласуване с машини преди деня на изборите на 11 юли. Това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред Нова тв, като уточни, че идеята все още не е обсъдена от състава на комисията. "Хората трябва да преодолеят страха си и да повярват на машинното гласуване", категоричен е Томов.

Той не отрече, че съществува теоретичен риск за манипулация на вота, когато се гласува машинно. Според него обаче шансът за това да се случи е много по-малък от гласуването с бюлетина. "Тези машини за директно записване на вота могат да бъдат обект на атаки, но все пак имат предпазни средства. Те нямат връзка с интернет, което пречи да бъдат да хаквани голям брой машини с едно действие. Има и начин да се провери дали има съответстие между разписките и протокола", каза Томов. Той посъветва хората да си проверят разписката, която машината издава след гласуване, дали вотът им е отчетен за отбелязаната от тях партия.

Говорителят на ЦИК не конкретизира колко точно нови машини ще са необходими за гласуването в чужбина, но предположи, че няма да са повече от 400-500. Томов не успя да отговори и на въпроса как устройствата ще бъдат пренесени до най-отдалечените секции зад граница и колко души ще бъдат командировани за тази цел. Това предстои да бъде решено в ЦИК. Той все пак отбеляза, че куфарът с машината не е по-тежък от един чувал с бюлетини.

Томов е категоричен, че най-големият риск пред избирателната комисия е деленето на партийни групи. Според него партиите не трябва да влияят върху вземането на най-важните решения на ЦИК и тя да има еднакво отношение към всички политици за начина, по който провеждат кампанията си. Няма никакво извинением, ако ЦИК не изпълни закона такъв какъвто е", заключи Цветозар Томов.

Източник: segabg.com