Централната избирателна комисия би могла да организира пробно гласуване с машини

...
Централната избирателна комисия би могла да организира пробно гласуване с машини
Коментари Харесай

ЦИК ще мисли дали да организира пробно гласуване с машини

Централната изборна комисия би могла да провежда пробно гласуване с машини преди деня на изборите на 11 юли. Това съобщи представителят на ЦИК Цветозар Томов пред Нова тв, като посочи, че концепцията към момента не е разисквана от състава на комисията. " Хората би трябвало да преодолеят страха си и да повярват на машинното гласоподаване ", безапелационен е Томов.

Той не отхвърли, че съществува научен риск за операция на вота, когато се гласоподава машинно. Според него обаче шансът за това да се случи е доста по-малък от гласуването с бюлетина. " Тези машини за непосредствено записване на вота могат да бъдат обект на офанзиви, само че въпреки всичко имат защитни средства. Те нямат връзка с интернет, което пречи да бъдат да хаквани голям брой машини с едно деяние. Има и метод да се ревизира дали има съответстие сред разписките и протокола ", сподели Томов. Той посъветва хората да си ревизират разписката, която машината издава след гласоподаване, дали вотът им е регистриран за маркираната от тях партия.

Говорителят на ЦИК не конкретизира какъв брой тъкмо нови машини ще са нужни за гласуването в чужбина, само че допусна, че няма да са повече от 400-500. Томов не съумя да отговори и на въпроса по какъв начин устройствата ще бъдат пренесени до най-отдалечените секции зад граница и какъв брой души ще бъдат командировани за тази цел. Това следва да бъде решено в ЦИК. Той въпреки всичко означи, че куфарът с машината не е по-тежък от един чувал с бюлетини.

Томов е безапелационен, че най-големият риск пред изборната комисия е деленето на партийни групи. Според него партиите не би трябвало да въздействат върху вземането на най-важните решения на ЦИК и тя да има еднообразно отношение към всички политици за метода, по който организират акцията си. Няма никакво извинением, в случай че ЦИК не извърши закона подобен какъвто е ", заключи Цветозар Томов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР