Централната банка на Русия обяви в понеделник, че спира покупките

...
Централната банка на Русия обяви в понеделник, че спира покупките
Коментари Харесай

Централната банка на Русия спира покупките на чуждестранна валута

Централната банка на Русия разгласи в понеделник, че стопира покупките на задгранична валута на вътрешния пазар в опит да понижи волатилността на рублата .

От началото на годината доларът набъбна с 5% по отношение на съветската валута . Руската валута се намали с 2,3% до понеделник следобяд по отношение на щатския $, написа Moscow Times.

" Банката на Русия реши да не купува задгранична валута на вътрешния пазар ... от 15:00 ч. московско време на 24 януари ", се споделя в изказване на регулатора. " Това решение беше взето, за да се понижи неустойчивостта на финансовите пазари ".

Руската централна банка нормално купува задгранична валута, употребявайки приходите от износа на съветски нефт и газ . Това по този начин наречено " фискално предписание " е предопределено да понижи волатилността на валутата в отговор на съмненията в цената на световните артикули.

Това задължава Русия да конвертира парите от продажбите на нефт в задгранична валута, като продава рубли, когато международните цени на петрола са над референтното равнище от към 44 $ за барел. В момента петролът се търгува на към $88, което значи, че Централната банка е продавала обилни суми рубли през последните дни - наблягайки натиска върху валутата, подклаждан от опасенията от съветска инвазия в Украйна , споделят анализатори.

Решението пристигна, когато съветските пазари бяха в съвсем свободно рухване в понеделник, като десетки милиарди долари бяха изтрити от цената на най-големите компании в страната.

Руският фондов пазар падна с 10% в един миг в понеделник. Централната банка не даде график по кое време ще възобнови покупките на задгранична валута, заявявайки, че ще се управлява от " обстановката на финансовите пазари ".

Търговците също всеобщо се отхвърлиха от съветската валута преди известието на Централната банка, опасявайки се, че всяка съветска експанзия може да докара до тежки наказания против съветската стопанска система и да сложи рублата под по-голям напън.

" Негативната геополитическа обстановка, която заплашва да се утежни, оказва напън върху активите в рубли. Само надеждно и устойчиво усъвършенстване може да предотврати по-нататъшно намаляване на рублата ", сподели анализаторът на BCS Investments Дмитрий Бабин.

Руските компании са изгубили обща стойност от 160 милиарда $ от 1 януари , съгласно пазарните данни.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков упрекна " световния скептицизъм " за разпродажбата на съветски активи и сподели, че цените на акциите ще се върнат на предходни равнища , откакто НАТО се откаже от враждебния си метод към Русия.
 Пълна готовност на НАТО в Източна Европа поради Украйна
Пълна готовност на НАТО в Източна Европа поради Украйна

Алиансът е в подготвеност да изпрати още бойни кораби и самолети
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР