Централната банка на Латвия зае необичайно твърда позиция по отношение

...
Централната банка на Латвия зае необичайно твърда позиция по отношение
Коментари Харесай

Latvijas Banka се намеси и в брачния съюз

Централната банка на Латвия зае извънредно твърда позиция във връзка с обществените полезности с решението си да емитира монета, утвърждаваща брачната институция.

На 15 юни Latvijas Banka ще пусне на пазара сребърна колекционерска монета " Да или Да ". Автори на дизайна са изобретателният съпружески тандем Криста и Рейнис Дзудзило. Това е дебютът им в областта на този тип изкуство. 

Монетата ще може да се купи единствено на банковия уеб страница e-monetas.lv от 12 ч. (латвийско време) на 15 юни. Заради към момента неовладяната пандемия от COVID-19 новите нумизматични артикули няма да са налични на гишетата на централната банка. Вече закупените посредством банковия уебсайт монети ще бъдат получавани единствно по пощата.

Авторите на дизайна са следвали следната идея: в сватбените обичаи на бъдещите мадоженци се задава еднакъв въпрос, на който се чака те да дадат одобрителен отговор. Това е монета на безспорното удостоверение, изразяващо се с дълго чаканото щастливо " да " - по едно както на лицевата, по този начин и на противоположната страна. Тези " да " символизират един отговор, едно разбиране, едно цяло, състоящо се от двама човеци. Двете страни на монетата са като отражение една на друга и никой не може да каже коя е първата.

Златните отговори са оградени от златен кръг - идеалната форма, която няма начало и край, тъкмо както любовта.

Когато човек подмятна монета, изборът сред двете други възможности зависи от това на коя страна ще падне. " Брачната монета " трансформира разпоредбите на играта, тъй като не дава опция за неуспех. Човек би трябвало просто да зададе верния въпрос.

Цената на монетата с номинал 5 евро е 53 евро, като всеки искащ ще може да купи единствено една от издадените общо 3000 бройки. Те са изсечени в полския монетен двор.

Колекционерските монети  " Да или Да " ще са публично платежно средство в Република Латвия, само че стартирането им в обращение е прекомерно необикновено, тъй като те на процедура са творби на изкуството, имат нумизматична стойност и се търсят от колекционери и други заинтригувани страни. Те ще бъдат и прелестен подарък за бъдещи брачни двойки, които ще си кажат " да " през лятото.

Това не е първият случай, при който Latvijas Banka се отклонява от класическата си активност - тя е емитирала и монети, отдадени на модернизма, на персоналната независимост и на предприемачеството.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР