Централната банка на Индия повиши основния си лихвен процент за

...
Централната банка на Индия повиши основния си лихвен процент за
Коментари Харесай

Една от най-бързорастящите световни икономики повиши лихвите

Централната банка на Индия увеличи главния си лихвен % за пръв път от 2014 година насам, с цел да ограничи възходящия ценови напън и да успокои финансовите пазари, оповестява Bloomberg.

Процентът на назад изкупуване беше повишен с 0.25% - на 6.25% от досегашните 6%, заяви в публично изказване паричната институция.

Фактическите последствия от инфлацията след априлската политика се развиха необятно съгласно предстоящата траектория. Налице е внезапно ускорение на инфлацията на потребителските цени, като се изключи храните и горивата, регистрира Централната банка на Индия.

 Снимка 360528

Банката чака инфлация на потребителските цени от 4.6% за първите 6 месеца и 4.7% за втората половина на 2018 година Големият растеж се дължи основно на високите цени на петрола. Очакваният напредък на брутния вътрешен артикул за фискалната 2019 година се резервира на 7.4%.

Ходът на институцията е част от наклонност на разрастващите се пазари. Централните банки от Аржентина до Индонезия взеха ограничения, с цел да се борят с приключването на капитали и по-слабите валути, които заплашват да засилят инфлацията. В Индия растежът на потребителските цени към този момент надвишава средносрочната цел от 4% на централната банка, след увеличението на цените на петрола.

Петролът е най-големият импорт в Индия, а покачващите се цени са опасност освен за инфлацията, само че и за забележителния търговски недостиг. Това прави страната подвластна от задграничните вложения в акции и облигации, които подкрепят финансирането на потребностите от импорт.

 Индия има огромен проблем с инфлацията и доматите
Индия има огромен проблем с инфлацията и доматите

16% брак на зеленчука води до растеж на цената на една от най-консумираните храни

Финансовите потоци обаче понижиха през тази година, защото по-силният $ и по-високите лихвени проценти в Съединени американски щати подтикнаха вложителите да се отърват от активите на нововъзникващите пазари. Това засегна и индийската рупия, най-зле представящата се азиатска валута през тази година.

Данните демонстрират, че валутните запаси на Индия са намалели с 14 милиарда $ през последните 6 седмици, а централната банка е засилила намесата си в поддръжка на рупията.

Повишаването на лихвите усложнява вероятностите за напредък в стопанска система, която демонстрира ранни признаци на неравномерно възобновяване. Докато растежът се ускорява, секторът на услугите, който способства с към 55% за Брутният вътрешен продукт, евентуално се свива през май за първи път от 3 месеца.

Финансовите пазари също залагат на по-високите лихви. Доходността на 10-годишните държавни облигации се повиши до 3-годишен връх от 7.94% през май, а лихвите с сходен матуритет на най-високо оценените корпоративни облигации се покачиха до 8.70% в понеделник, достигайки най-високото равнище от ноември 2014 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР