Централната банка на Египет пусна в обращение полимерни банкноти с

...
Централната банка на Египет пусна в обращение полимерни банкноти с
Коментари Харесай

Египет пуска в обращение първите си пластмасови банкноти

Централната банка на Египет пусна в обращение полимерни банкноти с номинална стойност 10 египетски лири, заяви в. “Иджипшиън газет ”, съобщи Българска телеграфна агенция.

От институцията прецизираха, че старите хартиени банкноти със същия номинал ще продължат да се употребяват като платежно средство.

Първите египетски пластмасови пари са отпечатани в печатницата в новата административна столица на страната. Върху тях са изобразени джамията " Ал Фатах ал Алим " и скулптура на древноегипетската жена фараон Хатшепсут, а отбраната против подправяне е воден знак.

Централната банка на Египет разгласи желанието си да отпечатва банкноти от полимерен материал още през 2019 година, само че се забави поради пандемията от Ковид-19. Стъпката се подхваща в сходство с уговорката на Египет да извърши условията на Парижкото съглашение за климата.

Полимерните пари се считат за екологични, защото са водоустойчиви и имат по-дълъг живот от хартиените, а в производството им се влагат по-малко първични материали. Наред с това те могат да се рециклират и да се влагат в нови пластмасови артикули.

Пластмасови банкноти са създадени за първи път в Австралия през 1988 година. В момента са в послание в над 30 страни, измежду които Румъния, Чили, Канада, Нигерия, Виетнам, Нова Зеландия и други

Общата стойност на пуснатите в обращение в Египет полимерни банкноти е 2 милиарда египетски лири.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР