Централната банка на Англия ще проведе редовното си заседание по

...
Централната банка на Англия ще проведе редовното си заседание по
Коментари Харесай

Bank of England се готви за най-силното повишение на лихвите от 1995 г.

Централната банка на Англия ще организира постоянното си съвещание по въпросите на паричната политика в четвъртък (4 август), като се чака да увеличи лихвените проценти с 50 базисни пункта.

Това би било най-голямото еднократно нарастване от 1995 година насам, предава CNBC.

Подобен ход би нараснал главната рента на Острова до 1.75%, до момента в който централната банка се бори с растящата инфлация.

Това ще е и първото нарастване с половин процентен пункт, откогато институцията стана самостоятелна от английското държавно управление през 1997 година

Инфлацията в Обединеното кралство доближи нов 40-годишен връх от 9.4% през юни, на фона на продължаващия растеж на цените на храните и силата.

Гуверньорът на Bank of England Андрю Бейли още през юли загатна, че Комитетът по паричната политика може да обмисли покачване с 50 базисни пункта, обещавайки, че няма да има „ в случай че или само че “ в уговорката на банката да върне инфлацията до нейното целево равнище от 2%.

Според последната анкета на Reuters, над 70% от пазарните участници чакат растеж на лихвите в Обединеното кралство от половин процентен пункт.

"Въпреки че икономическите данни след последното покачване на лихвите от 25 юни не са се трансформирали доста, поетият от централната банка ангажимент бързо да понижи инфлацията и засилващите се упования на пазарите за покачване от 50 базисни пункта на този стадий значат, че има възможност централните банкери в действителност да работят нападателно ", разяснява пред CNBC икономистът на ING Джеймс Смит.

Той обаче е на мнение, че прозорецът за по-нататъшни покачвания на лихвите се затваря. Пазарите към този момент понижиха упованията си за пиковите равнища на главния лихвен % от 3.5% на 2.9%, макар че това допуска най-малко още две покачвания на лихвените проценти с 50 базисни точки до декември.

Евентуалният по-агресивен метод на утрешното съвещание на Bank of England би доближил траекторията на паричното стягане на банката до наклонността, заложена от Федералния запас на Съединени американски щати и Европейската централна банка, които приложиха покачвания надлежно от 75 и 50 базисни пункта предишния месец.

По-бързият ритъм на стягане може да укрепи дейностите на банката в битката с инфлацията, само че, въпреки това, ще изостри рисковете от криза за така и така забавящата се стопанска система.

Междувременно, английският енергиен регулатор Ofgem усили горната граница на цената на силата с 54% от април, с цел да се приспособи към възходящите световни разноски. Очаква се цените да набъбнат в по-голяма степен през октомври, като годишните сметки за сила на семействата се евентуално ще надвишават 3600 паунда (около 4400 долара).
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР