Централната банка на Англия (Bank of England - BoE) повиши

...
Централната банка на Англия (Bank of England - BoE) повиши
Коментари Харесай

Bank of England обяви най-високото повишение на лихвите от близо 30 години

Централната банка на Англия (Bank of England - BoE) увеличи лихвените проценти с 50 базисни пункта. Това съставлява най-голямото еднократно нарастване на лихвите в страната от 1995 година насам.

Шестото следващо нарастване на главния лихвен % в Англия покачва разноските по заеми до 1.75%.

Припомняме, че Банката стана самостоятелна от английското държавно управление през 1997 година
 Федералният запас на Съединени американски щати разгласи най-високото покачване на лихвите от близо 30 години
Федералният запас на Съединени американски щати разгласи най-високото покачване на лихвите от близо 30 години

Този ход ще усили и натиска върху централните банкери по целия свят

Комитетът по паричната политика гласоподава с болшинство от 8-1 в интерес на историческото нарастване с половин пункт и цитира възходящия инфлационен напън в Обединеното кралство и останалата част от Европа след предходното си съвещание през май.

На този декор анализаторите предвиждат най-дългата криза в Обединеното кралство след международната финансова рецесия.

Увеличението на главния лихвен % значително отразява удвояването на цените на едро на газа от май насам. То на собствен ред се отразява на цените на силата на дребно, което ще понижи действителните приходи на семействата в Обединеното кралство и в допълнение ще усили инфлацията в Обединеното кралство в близко бъдеще.
 ЕЦБ увеличи лихвените проценти за първи път от десетилетие насам
ЕЦБ увеличи лихвените проценти за първи път от десетилетие насам

Централната банка утвърди и Инструмент за отбрана на трансмисионния механизъм

Британският енергиен регулатор Ofgem усили горната граница на цената на силата с 54% от април, с цел да се приспособи към възходящите световни разноски, само че се чака границата да се вдигне още веднъж през октомври, като годишните сметки за сила на семействата се чака да надвишават £3600 ($4396).

Централната банка на Англия чака общата инфлация да доближи връх от 13.3% през октомври и да остане на високи равнища през по-голямата част от 2023 година, преди да падне до задачата си от 2% през 2025 година Очаква се Обединеното кралство да навлезе в криза от четвъртото тримесечие на 2022 година и рецесията да продължи пет тримесечия, защото действителният приход на семействата след облагане с налози спада внезапно през 2022 година и 2023 година и потреблението стартира да се свива.
 Как смяната на климата диктува политиката на ЕЦБ?
Как смяната на климата диктува политиката на ЕЦБ?

Централната банка би трябвало да вземе поради въздействието от изменението на климата върху работата си за поддържане на ценова и финансова непоклатимост

Припомняме, че през юли Европейската централна банка (ЕЦБ) разгласи предстоящото първо покачване на лихвите си. Това се случи за първи път от десетилетие насам.

Управителният съвет увеличи трите съществени лихвени % на ЕЦБ с 50 базисни пункта. Лихвеният % по главните интервенции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно облекчение и депозитното облекчение ще бъдат нараснали надлежно до 0.50%, 0.75% и 0.00%, считано от 27 юли 2022 година.

В средата на юни в отговор на растящата инфлация и под " сянката " на рецесията, надвиснала над Съединените щати, Федералният запас (Фед) разгласи нарастване на лихвените проценти с 0,75 процентни пункта. Това е най-голямото покачване от 1994 година насам.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР