Центърът за градска мобилност може да поеме поддръжката на спирките

...
Центърът за градска мобилност може да поеме поддръжката на спирките
Коментари Харесай

Центърът за градска мобилност може да поеме спирките в София

Центърът за градска подвижност може да поеме поддръжката на спирките в София откакто за следващ път излиза наяве, че няма искащи частни компании да вземат на концесия оборудванията. Това се разбра от изявление на столичния зам.-кмет по превоза Кристиан Кръстев пред Българска национална телевизия. Той посочи, че интерес се демонстрира единствено към най-оживените уреди край хотел " Плиска " и НДК.

" Въпрос на кардинално решение е дали да се започва процедура, за която има решение на Столичния общински съвет, само че към нея няма интерес, или да се доработи. Трети вид е Центърът за градска подвижност да се занимава с тях. Тук обаче опираме до маркетинг и потребление на рекламните площи ", уточни той. Кръстев добави, че търсенето и намирането на най-хубавия вид за ръководство на спирките би трябвало да бъде в полза на жителите, а точно - да има добра вяра спиркова инфраструктура и в същото време да има доходи от реклама и непрекъсната поддръжка.

Още на 8 декември предходната година столичният кмет Йорданка Фандъкова разгласи, че Столична община се отхвърля да дава спирките на градския превоз на концесия. От думите ѝ стана ясно, че общината ще влага лични средства в създаване на спирки на градския превоз и замяна на съществуващите, които не са в положително положение. Тогава Кристиан Кръстев бе претрупан да направи стратегия за замяна и слагане на нови спирки.През септември общинският съвет ще разисква нова икономическа рамка на целия градски превоз, защото той е на сериозна загуба поради ковид-кризата. Тогава ще се разяснява и въпросът за стопанисването на спирките.

В средата на 2018 година Столичният общински съвет за пети път реши да задейства процедурата по отдаване на спирките в София на концесия. Правилата за това бяха признати, само че процедура по този начин и не беше оповестена.

Преди това през 2017 година концепцията беше на концесия за 15 години да се дадат 2600 спирки на градския превоз. Предвиждаше се минималното концесионно заплащане да е към 80 000 евро на година. Освен с покриването му, концесионерите му трябваше да се ангажират със период за замяна на спирките или слагане на навеси, където няма такива.
Частните стопани трябваше да печелят от отдаването чартърен на 400 реклами и 300 павилиона към спирките.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР