Ценови удар с парното тази зима. Енергийният министър очаква увеличение

...
Ценови удар с парното тази зима. Енергийният министър очаква увеличение
Коментари Харесай

Ценови удар с парното тази зима, хлябът също поскъпва


Ценови удар с парното тази зима. Енергийният министър чака нарастване на парното тази зима. Решението ще има ли и какъв брой огромни да са обезщетенията ще се мисли преди старта на отоплителния сезон.

Справка в цените година обратно сочи, че предишния май цената на природния газ е била 37,71 за мегават час, а този тя е над 162 лв. за мегават час. Неминуемо растежът в цените тласка и цените на топлофикациите доста нагоре.

Колкото до цената на хляба и нулевата ставка за Данък добавена стойност, производителите са на друго мнение – част от сектора споделя, че ще ги понижи, друга че няма да успее.

Въпреки намаляването на Данък добавена стойност на 9 на 100 за парното и топлата вода, енергийният министър чака повишаване на топлинната услуга:

" Когато природният газ е нараснал няколко пъти, колкото и тежко да звучи покачване от няколко десетки %, не е нещо ненадейно, дали ще се търсят решения, които да компенсират потребителите сигурно и сигурно това ще бъде коментирано на равнище Министерски съвет ", съобщи енергийният министър Александър Николов.

Окончателните планове и решения за цената на парното ще бъдат на регулатора.

Ако потребителите в този момент не мислят за увеличени сметки за парно, всеки ден купуват самун. Златка Друмева го купува за 2,60 и споделя, че с нулевата ставка на Данък добавена стойност би желала цената в магазина да падне най-малко с 30-40 стотинки.

Един от производителите също е песимистичен, че хлябът ще поевтинее. Пресмята, че до момента в който се чака да влезе нулевата ставка на Данък добавена стойност за хляба ще би трябвало да усили цената с още 5 - 10 стотинки. Само брашното за половин година е скочило от 640 на 1150 лв. за звук.

" По-високата цена на главния ни съставен елемент – брашното, се усилва и ние не можем да работим за загуба. Ние и сега сме на такава, тъй като токът, газта и горивата ежедневно се усилват “, сподели хлебопроизводителят Тошко Няголов.

От държавната комисия по стоковите тържища и борсите регистрират доста повишаване на брашното, като показват, че и войната в Украйна е дала подтик на цените нагоре. И оттова не чакат забележителна смяна в цената на хляба:

„ Постоянно нарастват разноските, непрекъснатата неопределеност от страна на енергийните запаси, да не забравяме и разноските за труд и трудовия запас, който е зает в бранша, няма по какъв начин да бъде обезщетено по този метод внезапно, само че ще способства за задържане на цената, което е триумф “, означи Владимир Иванов от ДКСБТ.

Справка демонстрира, че цената на брашното от 98 стотинки през 2020 година, през днешния ден на едро по тържищата е към 1,40 лв..

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР