„Ценови шок - така семейство Аспарухови описват всяко ново идване

...
„Ценови шок - така семейство Аспарухови описват всяко ново идване
Коментари Харесай

Докога ще продължи поскъпването на основните хранителни продукти?

„ Ценови потрес " - по този начин семейство Аспарухови разказват всяко ново идване до супермаркета. Икономическата примка към четиричленното семейство се стяга от ден на ден, защото продуктите за хладилника понижават, а харчовете порастват.

„ На извършване на покупки даваме по сред 5 и 10 лв. от горната страна. Предвид, че пазарим два пъти седмично, значи, че даваме по 20 лв. от горната страна, което е с много. "

От лятото цените не са спрели да препускат нагоре и приказваме за явни хранителни артикули, добави Симеон Петров, който е шеф в ресторант, който доставя. Според него най-очевидната разлика е при цената на олиото, която допреди няколко месеца е била 2 лв., а в този момент е 4 лв..

„ Цената на българските розови домати не падна под 5 лв. цяло лято, което е неуместно. Краставиците също държат неуместни цени от порядъка на 4-5 лв.. Хлябът също скочи. Има повишаване и при едно от най-българските ястия - бобът. "

Разликата при извършването на покупки за ресторанта му на двуседмична база е в порядъка от 1000 лв. от горната страна, регистрира Петров. Според него това е прекалено много за един дребен обект, какъвто е неговият.

Цената на потребителската кошница, т.е. по една численост или по 1 кг от 27-те най-необходими хранителни артикули, към този момент е с към 6 лв. по-скъпа по отношение на 2020 година. Така потребителската кошница излиза на 79 лв. за разлика от предходната година, когато са коствали 73 лв., а през 2019 година - 68 лв..

Основната причина за повишаването на цените е енергийната рецесия, безапелационен е ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите /ДКСБТ/ Владимир Иванов. По думите му от 1 октомври тази година има задържане на нивата на цените на фона на огромното повишаване от миналите месеци. Така да вземем за пример има скок при яйцата с 22%, а при пилешкото месо е с 15%.

Статистиката на КНСБ сочи, че олиото е скочило с 43%. Производители на растителни мазнини даже настояват, че цените са със 70% по-високи. Докато данни на ДКСБТ демонстрират, че скокът е с 30%. Според тях олиото ще поевтинява, само че след интервал на задържане на цената.

Експерти се майтапят, че който може, ще излезе по-изгодно да кара на домати и на свинско, защото този вид месо е с сред 0,30 и 0,40 стотинки по-евтино.

„ Доматът е на същите нива и малко под от 2020 година Краставиците и пиперът са с по 10% нагоре. При зелето и морковите имаме с към 40% разлика по отношение на равнищата от предходната година. Картофите са скочили също. "

Очаква се скок при цените на хляба и млечните артикули.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР